27.11.2017

Satavuotiasta Suomea juhlitaan kotkalaiskouluissa ja päiväkodeissa

Suomi100-juhlavuosi huipentuu 30.11.–6.12. järjestettävään juhlaviikkoon, jonka aikana myös Kotkassa juhlitaan kunnolla.
Isänmaan syntymäpäiväjuhlia järjestetään viikon aikana muun muassa noin 20 kotkalaiskoulussa, -päiväkodissa ja -esikoulussa. Juhlia pidetään mm. Otsolan, Pihkoon, Langinkosken, Kyminkartanon, Metsolan, Hakalan ja Aittakorven kouluissa sekä Velhon, Meripirtin, Metsolan, Korkeakosken, Otsonkallion, Tavastilan, Malmingin, Kanervan, Pihkoon ja Kotilon päiväkodeissa. Lisäksi juhlitaan ainakin Ruonalan, Korkeakosken, Kyminkartanon ja Otsonkallion eskareissa.

Esimerkiksi Hakalan koulussa Sunilassa järjestetään Itsenäisyyspäivän iltajuhla maanantaina 4.12. Juhla on luonteeltaan juhlava, joten kutsussakin on kehotettu pukeutumaan melko juhlavasti.
Juhlaan on kutsuttu kaikki koulun oppilaat ja heidän vanhempansa. Lisäksi kutsuvieraina on koulun yhteistyötahoja, kuten Pro Sunilan yhteyshenkilöt, koulun lukumummit, seurakunnan kummityöntekijät ja koulun entistä henkilökuntaa.

Juhla alkaa kättelyllä ja sen jälkeen nostetaan malja Suomen itsenäisyydelle. Juhlan ohjelma koostuu Suomen lipun saapumisesta saliin, Maamme-laulusta, koulun oppilaiden tekemistä esityksistä ja teemaan sopivista yhteislauluista.

Otsonkallion päiväkodissa puolestaan on kutsuttu päiväkodin kaikkien ryhmien perheet yhteiseen Joulupolku Suomi 100- tapahtumaan. Päiväkodin pihalle ja lähimetsään sijoittuvan polun varrella on mm. perinneleikkejä, vanhojen esineiden joulumökki, suomalaista taidetta, Suomen kansalliseläimiä ja -kasveja, joululoruja ja joulutonttujen bongausta.
Koko tapahtuma aloitetaan Maamme-laululla ja juhlan päätteeksi tarjotaan riisipuuroa kanelisokerin ja maidon kera.

Ruonalassa nuorisokonsertti ja
Karhuvuoressa itsenäisyyspäiväjuhla

Juhlaviikon suurimmat Kotkan yleisötapahtumat järjestetään 1. joulukuuta Ruonalan urheiluhallissa ja 6. joulukuuta Karhuvuoren urheilutalossa.

Ruonalassa kaupunki järjestää yhdessä Kulttuurijärjestö Interkultin, radiokanava YleX:n ja Warner Music Liven kanssa nuorisokonsertin, johon on kutsuttu kaikki Kotkan yläkoulujen ja lukioiden oppilaat.
Ilmaiskonsertissa esiintyvät tubettaja Tuure Boelius sekä suosikkiräppääjät Prinssi Josuf ja Seksikäs Suklaa. Konsertin juontavat YleX:n Viki ja Köpi.

Noin tunnin pituisen konsertin jälkeen YleX tekee Ruonalasta suoraa radiolähetystä, jossa haastatellaan paitsi konsertin esiintyjiä, myös kotkalaisia nuoria.
Konsertti on osa YleX Get Together -kiertuetta, johon olennaisena osana kuuluvat monikulttuuriset työpajat. Kotkassa ne järjestetään Karhuvuoren yläkoulussa perjantaiaamupäivän aikana 1.12.
Työpajojen sisältöinä on mm. Taj Chi:tä, kierrätystaidetta, mediataidetta, Djembe-rummutusta, afrotanssia, kuvataidetta, improvisaatiomusiikkia, Capoeiraa ja meksikolaista naamiopajaa. Työpajojen vetäjinä toimivat taiteilijat ovat kotoisin Kiinasta, Senegalista, Burkina Fasosta, Brasiliasta, Colombiasta, Meksikosta ja Zimbabwesta.

Kotkan kaupungin Suomi100-itsenäisyyspäiväjuhla järjestetään 6. joulukuuta Karhuvuoren urheilutalossa.
Klo 13 alkavassa tilaisuudessa juhlapuheen pitää valtiotieteiden tohtori Martti Turtola ja juhlan musiikista vastaavat pianisti Esa Ylönen, sopraano Emilia Vesalainen-Pellas ja Kotkan Nuoret Jouset.
Lisäksi juhlassa esiintyy Kotkan Naisvoimistelijoiden joukkuevoimisteluryhmä Lumiere.
Juhlassa kaupungin tervehdyksen esittävät kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marika Kirjavainen ja kaupunginjohtaja Henry Lindelöf.
Juhlan alkuosuuden jälkeen kaupunki tarjoaa yleisölle Suomi100-juhlavuoden kunniaksi kakkukahvit.

Kahvituksen jälkeen juhla jatkuu Kotkan seurakuntien neuvottelukunnan järjestämän ”Suomalaisen messun” juhlaversiolla.
Noin tunnin mittaisen esityksen aikana katsojat pääsevät keskelle suomalaisen luonnon kauneutta multimediaesityksenä, vierailevat monissa suomalaisissa musiikkityyleissä pohjalaisesta uhosta Itä-Suomen iloisuuteen sekä voivat elää uudelleen 100-vuotiaan Suomen ilot ja surut.

Nuorison gaala
Yhteisötalo Messissä

Kotkan jo perinteisiin itsenäisyyspäivätapahtumiin kuuluu Yhteisötalo Messissä järjestettävä nuorten Itsenäisyyspäivän gaala 6. joulukuuta.
Nuorisovaltuuston järjestämä päihteetön gaala alkaa klo 17 ja käytössä ovat molemmat Messin talot.
Nuva on lähettänyt juhlaan 120 avec-kutsua ja kutsulistalla on mm. kouluja ja nuorisovaltuuston yhteistyöryhmiä.
Satavuotias Suomi tulee näkymään gaalan koristeluissa ja tarjoiluissa. Juhlapuheen lisäksi ”virallisen” ohjelman täydentävät kotkalaisten taiteilijoiden ohjelmanumerot ja loppuillasta juhlakansaa tanssittavat livebändi ja DJ.

Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi siniristiliput liehuvat Kotkan kaupungintalon valaistuissa lippusaloissa läpi yön siten, että liput nostetaan salkoihin jo itsenäisyyspäivän aattona 5.12. klo 18 ja ne lasketaan alas itsenäisyyspäivänä klo 22.
Sisäministeriö on ohjeistanut kuntia liputuksesta siten, että juhlavuoden kunniaksi itsenäisyyspäivänä voi tänä vuonna poikkeuksellisesti liputtaa jo itsenäisyyspäivän aatosta kello 18 alkaen, mikäli lippu valaistaan pimeän ajaksi.
Lipun tulee olla niin hyvin valaistu, että lipun kuvio ja värit erottuvat selkeästi. Valkoisen tulee siis olla valkoinen ja sinisen sininen.