06.11.2018

Sapokan venesatamaan väylävalot

Sapokan vanhojen aallonmurtajien päissä oleviin kivisiin majakoihin on vaihdettu väylävalot, joten nyt majakoissa loistavat vihreä ja punainen valo.

Viralliselta nimeltään majakoiden valot ovat apuloistot. Apuloistot ovat virallisia väylävaloja, jotka ovat myös merkitty merikortteihin. Liikennevirasto myönsi luvan asentaa apuloistot Sapokan majakoihin 1. lokakuuta ja uudet valot ovat jo paikallaan.

Kotkan Pursiseura järjesti kesällä kilpailun, jonka tuloksena majakat nimettiin Pertsaksi ja Kiluksi. Pertsa on punainen ja Kilu vihreä.

Aloite valojen vaihtamiseen tuli maailmanympäripurjehtija Riitta Kärkkäiseltä, joka kaipasi Sapokan suuaukon merkitsemistä, kuten useissa satamissa eri puolella maailmaa on. Kaupunkisuunnittelu vei asiaa eteenpäin yhdessä teknisten palveluiden kanssa ja Meritaito Oy toteutti hankkeen.

Majakoiden valaistuksen vaihtaminen entisestä ns. valkoisesta valosta punaiseen ja vihreään auttaa veneilijöiden navigointia Sapokkaan etenkin nyt, kun Kuusisen pengertien parantamisen yhteydessä valkoisen valon määrä lisääntyi. Nyt majakoiden valot erottavat Sapokan suuaukon muusta valaistuksesta.