12.07.2017

Sampo Halttunen ja Riikka Luostarinen Meripäivien neuvos ja neuvoksetar

Sampo Halttunen ja Riikka Luostarinen ovat tämänvuotiset Kotkan Meripäivien neuvos ja neuvoksetar.
Kotkan kaupunki valitsee meripäiväneuvoksen ja -neuvoksettaren vuosittain tunnustuksena merkittävästä panoksesta Kotkan ja kotkalaisuuden hyväksi. Neuvospari julkistettiin yleisölle keskiviikkoiltana Kotkan Meripäivien avajaisissa.

Meripäiväneuvokseksi valittu Sampo Halttunen tunnetaan Kotkassa sataman pitkäaikaisena työntekijänä, jolla on ollut näppinsä kirjaimellisesti pelissä myös kymmenillä Meripäivillä ja molemmissa Kotkassa tähän mennessä eli vuosina 1992 ja 2007 järjestetyissä Tall Ships Races -tapahtumissa.

Halttunen on vastannut vuosikausia Meripäiville saapuvien laivojen sijoittelusta Kantasatamassa ja myös käytännössä ottanut alukset vastaan aina köyden kiinnittämisessä satamapollariin asti.
Tätä samaa työtä hän on myös tehnyt aikaisemmissa Tall Ships Races -tapahtumissa.
Joten ei ihme, että Meripäiväorganisaatiossa liki 30 vuotta vaikuttanut Halttunen nimitettiin 90-luvulla ”meripäiväkippariksi”.

Halttunen onkin ollut meren kanssa tekemisissä koko aikuisikänsä. Hän lähti merille jo 15-vuotiaana ja valmistui perämieheksi Kotkan Merenkulkuoppilaitoksesta vuonna 1975.
Vuonna 1977 hän aloitti satamavalvojan työt Kotkan Satamalaitoksessa ja työskenteli lisäksi satamaluotsina 10 vuotta ja työsuojelupäällikkönä 10 vuotta. HaminaKotka Satama Oy:stä Halttunen jäi eläkkeelle 38 palvelusvuoden jälkeen vuonna 2015.

Halttunen on ollut myös järjestämässä matkapurjehtijoiden eli ns, Suurten vesien seiloreiden tapaamista Kotkassa kolmeen otteeseen.
Sampo Halttunen onkin mitä mainioin valinta meripäiväneuvokseksi juuri tänä vuonna, kun Kotkassa taas järjestetään suurten purjealusten The Tall Ships Races -tapahtuma.

Tuore meripäiväneuvoksetar Riikka Luostarinen on puolestaan tullut kotkalaisille tutuksi Kymi Sinfoniettan pitkäaikaisena toimitusjohtajana, jonka luotsaamana orkesteri on saavuttanut vankan aseman suomalaisessa musiikkimaailmassa ja myös kansainvälisesti. Kymi Sinfoniettan johtamisen tekee erityiseksi kaiken lisäksi se, että orkesteri on ainoa suomalainen kahden kaupungin, Kotkan ja Kouvolan yhdessä omistama.

Riikka Luostarinen on paitsi johtaja, myös muusikko taustaltaan. Ammatilliset musiikkiopintonsa hän aloitti Sibelius-Akatemian solistisella osastolla, pääaineenaan viulunsoitto ja jatkoi viuluopintojaan sekä kuoron- ja orkesterinjohdon opintoja Kööpenhaminan kuninkaallisessa konservatoriossa sekä Tel Avivissa. Luostarinen toimi freelance-viulistina mm. Tapiola Sinfoniettassa, Suomen Kansallisoopperan orkesterissa ja Kuudennen kerroksen barokkiorkesterissa. Hän soitti myös Kööpenhaminan Tivolin eri orkestereissa ja esiintyi solistina mm. Tivolin konserttisalissa.

Vuonna 1997 Riikka Luostarinen aloitti Arts Management- eli taiteen alan hallinnon ja johtamisen opinnot Sibelius-Akatemiassa ja täydensi niitä vuonna 1999 Lontoon City Universityssä.
Luostarinen työskenteli mm. Helsingin Juhlaviikkojen klassisen musiikin tuotantoassistenttina sekä toimi yhdeksän vuoden ajan yhtenä Kuhmon Kamarimusiikkijuhlien kesäfestivaalien konserttisihteerinä.

Kymenlaakson Orkesteri Oy:n eli Kymi Sinfoniettan toimitusjohtajaksi Luostarinen valittiin vuoden 2000 alussa ja tässä tehtävässä hän on nyt siis toiminut jo runsaat 17 vuotta.
Näiden vuosien aikana Kymi Sinfonietta on tullut tunnetuksi, paitsi monipuolisesta ja korkeatasoisesta ohjelmastaan, myös kansainvälisestä yhteistyöstä monien huipputekijöiden kanssa, sekä kaikkialle Kymenlaaksoon suuntautuvasta laajasta jalkautumistyöstä lasten, nuorten ja vanhusten pariin.

Kotkan ja Kymenlaakson monipuolisen kulttuuri- ja musiikkiperinnön vaaliminen ja esille tuominen on muodostunut tärkeäksi Riikka Luostariselle. Hän onkin ollut kotkalaisen ja kymenlaaksolaisen kulttuurin lähettiläänä sekä kotimaassa että ulkomailla ja toiminut yhteistyössä muiden tahojen kanssa kymenlaaksolaisen kulttuurin ja sen tulevaisuuden puolestapuhujana. Yksi Kymi Sinfoniettankin edistämä kohde on ollut Kymenlaaksosta lähtöisin ollut säveltäjä Uuno Klami ja hänen elämäntyönsä vaaliminen.

Myös äänenkäyttö, lausunta ja teatteri-ilmaisu ovat lähellä Riikka Luostarisen sydäntä. Hän opiskeli näitä aineita mm. Sibelius-Akatemiassa, erilaisilla mestarikursseilla sekä Teatterikorkeakoulussa. Hän onkin esiintynyt Kotkassa monissa runo- ja näytelmäproduktioissa, sekä viulistina eri yhteyksissä.

Meripäiväneuvokset ja -neuvoksettaret vuosien varrelta (pdf)