24.10.2018

Ruonalan hallin kattoremontin pölyhaittoja ehkäistään

Ruonalassa sijaitsevassa Kotkan Urheiluhallissa on alkanut kattoremontti, joka valmistuu tammikuun lopussa 2019. Elokuussa alkaneen remontin yhteydessä on käyttäjiltä tullut hallin sisäilmaan liittyviä yhteydenottoja, joissa sisäilman tilaa on kuvailtu pölyiseksi ja huonoksi.

Asian tiimoilta järjestetyssä viranomaiskokouksessa, jossa oli mukana edustajat ympäristöterveyden palveluyksiköstä, tilahallinnasta, isännöinnistä, siivouksesta, puistopalveluista ja liikuntayksiköstä, todettiin, että pölyhaitta aiheutuu mm. remontin alkuaikoina käytetyistä ennalta sopimattomista työtoimenpiteistä ja toimintatavoista, joiden seurauksena mm. hiekkapölyä on laskeutunut kattorakenteista kenttäalueelle aiheuttaen käyttäjille erilaisia lieviä oireita kuten ihon kutinaa jne.

Hallin pölyn kulkeutumiseen on sittemmin kiinnitetty huomiota ja remonttiurakoitsijan työmetodeja on muutettu pölynhallinnan tehostamiseksi ja tiloja on tehosiivottu. Toimenpiteillä on saatu pölyhaittoja selvästi vähennettyä.
Hallin kenttä ja muut suorituspaikat siivotaan jatkossakin tehostetusti ja remontin jälkeen tullaan mm. kenttärouhe pesemään sekä rouhepintaa uusimaan tilanteen normalisoimiseksi.

Ruonalan hallin on Suomen ensimmäisiä sisäjalkapallon harjoitteluun tarkoitettuja halleja, jonne alkuperäiseksi kenttämateriaaliksi valittiin hiekalla täytetty tekonurmi.
Sisätiloissa hiekka kuitenkin käytössä pölyyntyi aiheuttaen erilaisia sisäilmaongelmia. Kenttäpinnoitus uusittiin 2000-luvulla ja rouhepinta edelleen 2010-luvulla uusimpiin kolmannen sukupolven, vähemmän pölyäviin materiaaleihin.