12.07.2017

Risteilijävieraille kannattaa tarjota kaupungin parasta

Kotkaan saapuu maanantaina 17.7. jälleen kansainvälinen luksusristeilijä: m/s Costa Mediterranea, jossa on noin 3000 risteilyvierasta ja noin 1000 hengen miehistö. Laiva saapuu Mussalon satamaan aamulla klo 8 ja lähtee kohti Pietaria klo 18.

Risteilymatkustajat näkyvät jo heti aamusta klo 8.15 alkaen Kotkan ja Haminan katukuvassa, kaupoissa ja palvelujen käyttäjinä. Heidät kuljetetaan busseilla kaupunkiin tai etukäteen varatuille päiväretkille lähiympäristöön. Retkille oletetaan lähtevän noin 550 matkustajaa ja loput 2500 jäävät omatoimimatkustajiksi Kotkan-Haminan alueelle.

Laiva on jo kolmas risteilijä, joka saapuu Kotkaan viikon sisällä. Maanantaina 10.7. vieraili kaksi isoa alusta ja koko päivä onnistui erittäin hyvin. Laivoissa oli kaikkiaan 5700 matkustajaa. Kotkaan ja Haminaan jääviä omatoimimatkailijoita oli yllättäen paljon enemmän, kun varustamo oli etukäteen oli arvioinut. Vieraita odotettiin saapuvan noin 2500, mutta heitä tulikin 4500.

Vaikka määrä nousi reilusti, kaikki saatiin kuitenkin kuljetettua päivän aikana busseilla kaupunkiin ja takaisin. Omatoimimatkailijat tutustuivat innolla seudun tarjontaan, esimerkiksi Kotkan puistoihin, Haminan Raatihuoneen toriin ja ympyräkaupunkiin sekä museoihin ja kirkkoihin. He käyttivät paljon myös eri yrittäjien palveluja: esim. monet kahvilat, ravintolat, kaupat, elämysyrittäjät ja kuljetuspalvelut lisäsivät selkeästi myyntiään. Erityisesti Kotkan possot kiinnostivat paikallisina herkkuina ulkomailta saapuneita turisteja.

Yksi risteilyvieras jättää kohteeseen keskimäärin 65–80 euroa vierailunsa aikana. Seudulle jäi yhden päivän aikana siis noin 400 000 euroa, kun summa arvioidaan alimman käytön mukaan ja kerrotaan koko matkailijamäärällä.

Maanantaihin 17.7. kannattaa panostaa

Positiivinen yllätys halukkaiden matkailijoiden määrässä vahvistaa, että myös maanantaihin 17.7. kannattaa panostaa täysillä koko yrittäjäkunnan ja kaupunkilaisten voimin - vaikka kyse on Tall Ships Races -suurtapahtuman jälkeinen päivä.

”Kannattaa huomioida, kuinka iso merkitys on sillä, että Kotka ja Hamina tarjoavat parastaan kyseisenä päivänä. On tärkeää että kaikki nämä samat hyvät palvelumme ovat avoinna heti aamusta, kaupunki on siisti ja että jokainen kaupunkilainen voi tarvittaessa auttaa neuvoa tarvitsevia matkailijoita”, korostaa risteilymatkailuliikennettä koordinoiva Petra Cranston Cursorilta.

Hän muistuttaa myös, että tyytyväiset risteilyvieraat ovat seudun parhaita imagon rakentajia, kun tavoitteena on saada risteilystä uutta liiketoimintaa alueelle.

Kotkan-Haminan seudun tavoitteena on nostaa alueensa Itämeren alueen risteilykohteiden joukkoon sekä kehittää kansainvälisestä risteilijäliikenteestä merkittävä taloudellinen voimatekijä ja matkailutulon lähde.

Kansainvälisen matkustajaliikenteen risteilijävierailuja varten on koottu seudullinen verkosto, joka pystyy tuottamaan risteilijävierailujen toteuttamiseen tarvittavat palvelut. Hankkeessa ovat mukana HaminaKotkan satama, Cursor Oy, Kotkan ja Haminan kaupungit sekä noin 100 paikallista yrittäjää, järjestöä ja yhdistystä.

Seuraava risteilijä, m/s Amadea, saapuu 16.9. Kotkaan Saksan Bremerhavenista. Laiva saapuu Kotkan Kantasatamaan Merikeskus Vellamon läheisyyteen.

Lue lisää tiedotteesta 6.7.2017

m/s Costa Mediterranea Kotkassa 10.7.2017