18.07.2017

Reipas kasvu jatkui yritysten perustamisessa

Alkuvuonna hyvin vauhtiin lähtenyt yritysten perustaminen on jatkunut ja Kotkan-Haminan seudulle syntyi kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa 25 prosenttia enemmän yrityksiä kuin vastaavana aikana viime vuonna. Yrittäjäksi ryhtymistä harkitsee nyt yhä useampi ja talouden nousun johdosta ehkä jo pitempään kypsytelty yritysidea konkretisoituu ja yritystoiminta uskalletaan käynnistää.

Cursor toimii uusyrityskeskuksena Kotkan-Haminan seudulla ja toteuttaa aloittavan yrittäjän neuvontaa uusyrityskeskusmallin mukaisesti. Cursorin aloittavan yrittäjän neuvonnassa perustanta kasvoi 17 %.

Uusia yrityksiä on perustettu erityisesti kauneudenhoidon, terveyden- ja hyvinvoinnin, sosiaalialan sekä luovan toiminnan toimialoille ja ne tarjoavat mm. kampaamopalveluja, musiikki-, toiminta- ja puheterapiapalveluja, hierontapalveluja, kotipalveluja ja entisöintipalveluja.

Perustaminen on edelliseen vuoteen verrattuna ollut vilkkainta Kotkassa, jonne oli kesäkuun loppuun mennessä syntynyt 128 uutta yritystä. Viime vuoden vastaava luku oli 110. Samoin Haminaan perustettiin 17 uutta yritystä edellisvuotta enemmän.
Tammi-kesäkuussa yritystoimintansa lopetti 23 % edellisvuotta enemmän, mutta siitä huolimatta nettoperustanta kasvoi 31 %.

Konkurssien määrä (toukokuu 2017) Kotkan-Haminan seudulla on laskenut, samoin konkurssien henkilöstövaikutukset. Kotkan-Haminan seudun konkurssien määrä on vertailuseuduista (Kouvolan, Salon, Porin ja Vaasan) samalla tasolla Vaasan seutukunnan kanssa.
Tiedot perustuvat kehittämisyhtiö Cursor Oy:n keräämiin tietoihin.

Uusia yrityksiä perustettiin bruttomääräisesti 194. Kun toimintansa lopettaneita oli 130, muodostui nettolisäykseksi 64.
Toimialoista voimakkaimmin ovat kasvaneet kuljetus ja varastointi, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä rahoitus- ja vakuutustoiminta sekä kiinteistöalan toiminta.
Lukumääräisesti eniten perustettiin terveys- ja sosiaalipalvelujen yrityksiä (28), ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan sekä hallinto- ja tukipalvelutoiminnan (ml. liike-elämää palveleva toiminta) yrityksiä (26) ja taiteiden, viihteen ja virkistyksen sekä muun palvelutoiminnan yrityksiä (26). (Tilastokeskuksen toimialaluokitus TOL 2008)

Kunnittain tarkasteltuna uudet perustetut yritykset jakautuivat seuraavasti (osuus prosenteissa):
Hamina 39 (20 %), Kotka 128 (66 %), ja Miehikkälä 4 (2 %), Pyhtää 17 (9 %), Virolahti 6 (3 %).
Venäläisomisteisia uusista perustetuista yrityksistä on 8 eli noin 4 %.

 

Liitteenä tilastoja yritysten perustamisesta (pdf).