28.03.2017

Puhdistus ensi-iltaan kaupunginteatterissa

Sofi Oksasen kirjoittama ja Miko Jaakkolan ohjaama Puhdistus saa ensi-iltansa Kotkan kaupunginteatterin Naapuri-näyttämöllä lauantaina 1. huhtikuuta.

Näytelmässä ikääntynyt Aliide Truu asuu yksin taloaan Viron maaseudulla. Maa on itsenäistynyt edellisenä vuonna ja maareformi on alkanut. Vanhan naisen arjen katkaisee pihalle pyörtynyt parikymppinen Zara.
Tultuaan tajuihinsa Zara kertoo pakenevansa väkivaltaista miestään. Kohtaaminen nostaa Aliiden mieleen repivät muistot nuoruuden traagisesta rakkaudesta ja valinnoista, jotka sinetöivät hänen lähimpiensä kohtalon. Omiin epätoivoisiin ratkaisuihinsa pakotetun Zaran tilanne puolestaan osoittaa, että vaikka aika on toinen, vaino ei ole loppunut, muuttanut vain muotoaan.

Näytelmän ohjaaja Miko Jaakkola sanoo Puhdistuksen olevan tiivis näytelmä, jossa on "hirveästi erilaisia tasoja ja useita erilaisia ihmiskohtaloita, joita on saatu mahdutettua samaan tarinaan".
Jaakkolan mielestä Puhdistusta ei voi kuvailla rankaksi näytelmäksi, vaikka siinä paljon kovia ja rankkoja tilanteita.
"Tämä on koskettava näytelmä, jossa puretaan vaikeita asioita ja näytetään niiden hyvät seuraukset", Jaakkola kuvailee.

Yhtä Puhdistuksen päärooleista, Aliide Truudia näyttelevä Anne Niilola sanoo Puhdistuksen olevan näyttelijän kannalta mieluinen työ.
"Tässä on todella hyvä teksti, johon helppo uida sisään", Niilola sanoo ja antaa tunnustusta myös ohjaajalle ja näyttelijäkollegoilleen.
"Työryhmässä on loistava, turvallinen ilmapiiri, jonka tuntee aina kun tulee tänne teatterille", Niilola kiittelee.

Näytelmän lavastus ja pukusuunnittelu on Lucie Kuropatován käsialaa, valosuunnittelusta vastaa Paula Penttilä ja äänisuunnittelusta Tommi Leinonen. Rooleissa ovat Anne Niilola, Reeta Vestman, Ella Mustajärvi, Mikkomarkus Ahtiainen, Jarkko Sarjanen, Toni Harjajärvi ja Antti Leskinen.

Kirjailija paikalla
ensi-iltanäytöksessä

Sofi Oksanen kirjoitti kolmannen romaaninsa Puhdistuksen ensin teatterikäsikirjoituksen muotoon ja näytelmän kantaesitys nähtiin Suomen Kansallisteatterissa vuonna 2007.
Näytelmä oli arvostelumenestys ja aikansa teatterin merkkitapaus. Käsikirjoituksen voimakkaat hahmot alkoivat nopeasti elää omaa elämäänsä - siinä määrin, että Sofi Oksanen päätti kirjoittaa Puhdistuksen myös romaaniksi.
Oksanen sai mestariteoksestaan Finlandia-palkinnon vuonna 2008.

Sofi Oksanen on katsomossa, kun näytelmä saa ensi-iltansa Naapuri-näyttämöllä lauantaina 1.4. ja toimittaja Reijo Hämäläinen haastattelee kirjailijaa ennen esitystä teatterin suurella näyttämöllä maksuttomassa yleisötilaisuudessa klo 16 alkaen.


https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/puhdistus/