25.07.2019

Pekka Savolainen ja Ulla-Maija Sievinen ovat Meripäivien neuvos ja neuvoksetar

Pekka Savolainen ja Ulla-Maija Sievinen ovat tämän vuotiset Kotkan Meripäivien neuvos ja neuvoksetar.

Kotkan kaupunki valitsee meripäiväneuvoksen ja -neuvoksettaren vuosittain tunnustuksena merkittävästä panoksesta Kotkan ja kotkalaisuuden hyväksi. Tänä vuonna valinnassa haluttiin lisäksi korostaa Kotkan historiaa kaupungin täyttäessä 140 vuotta. Neuvospari julkistettiin yleisölle torstai-iltana Kotkan Meripäivien avajaisissa.

Meripäiväneuvokseksi valittu opetusneuvos Pekka Savolainen on pitkäaikainen vaikuttaja Kotkan koulumaailmassa. Savolainen toimi Kotkan Lyseon rehtorina vuosina 1990–2010 ja sitä ennen Katariinan lukion johdossa vuosina 1981–1990. Yhteensä rehtorivuosia tuli 28 ja valkolakin Savolainen on luovuttanut yli 2000 kotkalaisnuorelle. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2010 ja opetusneuvoksen arvonimen Savolainen sai kesällä 2017.

Arvonimen myöntämisen pääperusteena oli Savolaisen tekemä työ monilla keskeisillä koulutuksen rakenteiden ja sisällön kehittämisen alueilla sekä nuorten kansainvälisyys-, kulttuuri- ja liikuntakasvatuksen merkittävä edistäminen. Savolainen on ollut kehittämässä mm. kurssimuotoista luokatonta lukiota, nuorisoasteen koulutuskokeilua ja ammattilukiota.

Opettajan ja rehtorin työn ohella Savolainen toimi aktiivisesti erilaisissa luottamustehtävissä mm. opettajien ammattijärjestö OAJ:ssä ja Suomen Rehtoreiden yhdistyksen hallituksessa.

Savolainen tunnetaan myös aktiivisena Kotkan paikallishistorian tutkijana. Hän on kirjoittanut mm. Kotkan lyseon 110-vuotisjuhlajulkaisun, Tiutisen VPK:n historiikin, teoksen Kotisaareni Tiutinen ja Karhulan Veikkojen historian. Lisäksi hän on ollut toimittamassa teoksia Kotkan tyttölyseo-Katariinan koulu ja Kotkan Lyseon juhlakirja 1996. Kotkan Lyseon matrikkelin Savolainen toimitti yhdessä Jouni Salon kanssa. Pekka Savolaisen tuorein kirjallinen tuotos on heinäkuussa ilmestynyt ”Mennään saareen - kesämökkielämää Kuutsalon saaristossa”.

Tuore meripäiväneuvoksetar Ulla-Maija Sievinen on Kotkassa laajalti tunnettu pitkän linjan toimittaja ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt vuodesta 1974 lähtien toimittajana mm. Eteenpäin-lehdessä ja Helsingin Sanomissa sekä päätoimittajana kotkalaisessa Radio Lokissa ja imatralaisessa Uutisvuoksi-lehdessä.

Vuodesta 1998 lähtien Sievinen on toiminut freelancer-toimittajana, jota työtä hän tekee edelleen.

Ulla-Maija Sievisen kynästä on vuosien varrella syntynyt runsaasti kirjoja, joista valtaosa liittyy Kotkan ja sen lähiseudun elämänmenoon ja historiaan. Näitä ovat mm. Kotka-teos, Leivän ylistys - kotkalainen ruokakirja, Kotisaaret – tarinoita Suursaaresta, Tytärsaaresta, Lavansaaresta ja Seiskarista, Kotkalaisia kalaherkkuja. Keittokirja, Tarinoita Meripäiviltä. 50-vuotisjuhlakirja, Muistojen maisemat - Kotka, Kotkan poikii. Kotkalaisia näkijöitä ja tekijöitä, miehiä ja naisia, Pyhtään parhaaksi. 110 vuotta pyhtääläistä sosialidemokratiaa sekä Yhdessä meissä on voimaa. Juhlakirja, Kotkan Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö ry 110 vuotta. Sievisen uusin kirja on maaliskuussa 2019 ilmestynyt Kymijoella.

Kaikkiaan kirjoja on tähän mennessä ilmestynyt 13 ja parhaillaan Sievisellä on tekeillä Lasten Merikirja ja kirja ”Ihmisiä ja ilmiöitä ulappasaarilla”, joka sisältää lyhyitä tarinoita Suursaaresta, Lavansaaresta, Tytärsaaresta ja Seiskarista. Ulla-Maija Sievisen aikaansaannoksia on myös vuonna 1991 valmistunut TV-dokumentti ”Juha Vainio – ihmisen ääni”, johon hän teki Vainion elämästä ja elämäntyöstä kertovan käsikirjoituksen Mikael Sieversin kanssa.

Sievinen tunnetaan Kotkassa myös Patarouvana, jolla nimimerkillä hän piti 12 vuotta omaa ruokapalstaansa mm. Kymen Sanomissa. Sievinen sai myös vuonna 1975 ensimmäisen palkinnon J.H. Erkon kilpailussa runokokoelmallaan ”Tässä lähellä ja muilla kaduilla”.

Ulla-Maija Sievinen on tällä hetkellä hallituksen jäsen sekä Kotkan kaupunginteatterissa että Kotka-seurassa.