29.05.2017

Museojäänmurtaja Tarmo palaa Kotkaan

Museojäänmurtaja Tarmo on ollut talven kunnostettavana Alfons Håkansin Suomenlinnan telakalla ja on nyt valmis palaamaan kotilaituriinsa Kotkaan Merikeskus Vellamon kupeeseen. Yleisölle Tarmo on tarkoitus avata 26.6. ja alus on avoinna aina 3.9. asti.

Tarmo hinataan sään salliessa telakalta Kotkaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Suunniteltu tuloaika tarkentuu toivottavasti tiistain kuluessa, mutta viime hetken muutoksia voi toki tulla hinauksen aikanakin. Aikataulutietoja päivitetään Merikeskus Vellamon Facebook-sivulle, www.facebook.com/merikeskusvellamo.fi sekä Suomen merimuseon Twitter-tilille, https://twitter.com/suomenmerimuseo

Englannissa vuonna 1907 rakennettu Tarmo oli valmistuessaan Suomen valtion kolmas jäänmurtaja. Se oli 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten voimakkain ja tehokkain murtaja Suomessa ja pystyi etenemään noin 80 cm paksun kiintojään läpi. Keulapotkuri helpotti jäissä kulkemista, ja vaikeammissa jääoloissa alus kulki tekemällä syöksyjä jäätä vastaan. Tarmon kulkunopeus avovedessä oli 13 solmua.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Tarmo palveli Venäjän Itämerenlaivastossa avustaen sota-aluksia ja sotilaskuljetuksia. Suomen itsenäistyttyä vuonna 1917 ja sisällissodan puhjettua tammikuussa 1918 alus oli edelleen venäläisten hallussa Helsingissä. Senaatin puheenjohtaja P. E. Svinhufvudin käskystä Tarmo kaapattiin itsenäisyysaktivistien haltuun.

Talvisodassa jäänmurtajat alistettiin puolustusvoimille ja aseistettiin. Tammikuussa 1940 Tarmoa pommitettiin Kotkan satamassa, jolloin 39 miestä kuoli ja 13 haavoittui. Onnettomuudessa aluksen keulaosa vaurioitui pahoin ja sisätiloja tuhoutui tulipalossa. Jatkosodan aikana Tarmo osallistui Utön eteläpuolelle tehtyyn Nordwind-harhautusoperaatioon.

Viimeiset vuotensa Apu-nimisenä toiminut Tarmo oli käytössä vuoteen 1970 asti, minkä jälkeen se entisöitiin museoalukseksi Kotkan Telakalla 1990-1992. Merenkulkuhallitus luovutti entisöidyn aluksen Museovirastolle, ja vuonna 1992 Tarmo sijoitettiin Kotkaan. Heinäkuusta 2008 lähtien Tarmo on ollut avoinna yleisölle Merikeskus Vellamon museoaluslaiturissa osana Suomen merimuseon näyttelyitä.

Tarmo on avoinna kesäisin Merikeskus Vellamon aukioloaikoina. Alukseen voi tutustua itsenäisesti tai osallistumalla opastukselle, joka sisältyy pääsymaksuun.

Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99
www.merikeskusvellamo.fi
www.facebook.com/merikeskusvellamo.fi
https://twitter.com/suomenmerimuseo

Merikeskus Vellamo ja Tarmo avoinna:
Ti, to-su 10-17, ke 10-20, ma suljettu. Kesällä 26.6.–13.8.2017 ma-ti, to-su 10-18, ke 10-20.

Pääsymaksut:
Merikeskus Vellamon näyttelyt, 10/6 € tai Museokortti, alle 18-vuotiaat maksutta
Museojäänmurtaja Tarmo 5 €, alle 18-vuotiaat maksutta