27.10.2017

Mikko Virtanen haluaa olla ruotsalainen mies

Miika Nousiaisen kirjoittama ja Marielle Eklund-Vasaman ohjaama Vadelmavenepakolainen sai ensi-iltansa ravintola Kairon näyttämöllä 26. lokakuuta. Teoksen on näyttämölle sovittanut Arn-Henrik Blomqvist.

Näytelmässä Mikko Virtanen on syntynyt väärään maahaan. Hän on ruotsalainen mies suomalaisen miehen kehossa, ja hän kaipaa kotiin - ruotsalaiseen kansankotiin. Sinne missä karkit maistuvat makeammalta, musiikki soi kauniimmin, ovet avautuvat kutsuvasti sisäänpäin ja ihmiset ulospäin.
 
Pelkkä maahanmuutto ei riitä, vaan Mikko haluaa muutosta, hän halua oikeaksi ruotsalaiseksi, jolla on ruotsalaiset juuret, ruotsalainen perhe ja ruotsalainen identiteetti – hinnalla millä hyvänsä: "Tre kronor, tack."

Kotkan kaupunginteatterin Vadelmavenepakolaisen rooleissa ovat Mikkomarkus Ahtiainen, Annuska Hannula ja Toni Harjajärvi.
Näytelmän musiikin on sovittanut Ari Ismälä, kapellimestarina on Hannu Timonen, koreografiasta vastaa Lotta Herranen, pukusuunnittelusta Lucie Kuropatová, visualisoinnista Paula Penttilä ja äänisuunnittelusta Tommi Leinonen.

Leikkisä ja kevyt, juuri
Kairoon sopiva sovitus

Näytelmän ohjaaja Marielle Eklund-Vasama luonnehtii ravintola Kairoon tehtyä sovitusta leikkisäksi ja kevyeksi.
"Tämä versio eroaa esimerkiksi Kom-teatterissa nähdystä etenkin siinä, että tässä on runsaasti musiikkia ja näin ollen se istuu tänne Kairoon paremmin", Eklund-Vasama toteaa.
Hän kuitenkin muistuttaa samalla, että tarinassa käsitellään isoja kysymyksiä ja päätöksiä.
"Näytelmä on osittain absurdi, mutta myös traaginen."

Kotkan version ensemble on pieni, vain kolme näyttelijää, mutta ohjaaja Eklund-Vasama pitää sitä hyvänä ratkaisuna.
"Näähän tekee kolmestaan ihan kaiken", Eklund-Vasama kehuu ja laskee, että Toni Harjajärvellä on peräti 36 eri roolia, Annuska Hannulallakin 20 ja Mikko Virtasta esittävällä Mikkomarkus Ahtiaisella vain yksi, mutta hän onkin sitten näyttämöllä lähes koko ajan.

Ahtiainen myöntää, että hän on uinut rooliinsa varsin vaivattomasti.
"Mulla on ollut aina itsellänikin jonkinlainen rakkaus Ruotsiin. Sekä sikäläinen musiikki että TV-ohjelmat ovat koskettaneet ja olen löytänyt niistä esikuvia mm. stand up -esityksiini.