02.09.2019

Laivaonnettomuudesta selvinneen Alinan tarina ensi-illassa

Lauantaina 7.9. Kotkan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava M/S Estonia on Miko Jaakkolan kirjoittama toivorikas musiikkinäytelmä virolaisesta Alinasta, joka yhtenä harvoista selviytyy hengissä vuonna 1994 sattuneesta merionnettomuudesta.

Näytelmä kertoo vahvasta ihmisestä, joka kohtaa elämässään suuren tragedian, mutta kykenee surutyön jälkeen aloittamaan uuden elämän.
Se kertoo niistä tunteista, joiden eteen joudumme kohdatessamme elämässämme oman henkilökohtaisen Estoniamme, ja hiljaa heräävästä toivosta, joka menetyksien jälkeen kantaa elämäämme eteenpäin.
Samoin kuin Viro nousi jaloilleen Neuvostoliiton vallan alta, Alina on ihminen, joka tragedian jälkeen kulkee kohti tulevaisuutta entistä elämänvoimaisempana.

”25 vuotta sitten tapahtunut tragedia edustaa itselleni eräänlaista sukupolvikokemusta. Muistan tarkkaan missä olin kun kuulin onnettomuudesta, ja sen surun, jonka uutinen aiheutti. Tunsin syvää myötätuntoa ajatellessani, miten laajaa omaisten joukkoa onnettomuus kosketti. Samalla tapahtuma toi pintaan muistot myös oman henkilökohtaisen elämän tragedioista ja niistä selviämisestä”, näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja, Kotkan kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola kertoo.
”Olemme suunnittelijaryhmän kanssa halunneet esityksellä kysyä, miten tällaisesta tragediasta ylipäänsä voi selvitä ja miten siitä voi toipua. Visuaalisilla ja musiikillisilla valinnoilla olemme halunneet luoda esityksen, joka tuo lohtua, toivoa ja valoa ihmisille, jotka ovat joutuneet elämässään liian isojen kysymysten eteen.”

Alinan roolissa on Ella Mustajärvi ja näytelmän kapellimestarina toimii Ari Ismälä, lavastuksesta vastaa Lucie Kuropatová ja puvustuksesta Anne Hannula.

M/S Estonian teosesittely järjestetään tiistaina 3.9. klo 13 kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.
Ensi-ilta on lauantaina 7.9. klo 18 ja taiteilijatapaaminen 14.9. esityksen jälkeen.

https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/m-s-estonia-alinan-selviytymistarina/