18.01.2017

Kulttuuri on huippusuosittua Kotkassa

Kotkan kulttuuritoimen yksiköt tavoittavat lähes jokaisen kotkalaisen ja täällä vierailevan turistin.

Kotkan kirjastojen viime vuoden kävijämäärä lähenteli puolta miljoonaa, vaikka Otsolan ja Tavastilan kirjastot lakkautettiin vuoden 2015 lopussa. Vuonna 2016 kirjastoissa oli kävijöitä lähes viisi prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.
Karhuvuoren kirjastossa kävijämäärä nousi huimat 247 prosenttia ja Karhulan kirjastossakin yli 11 prosenttia. Karhuvuoren kirjaston kävijämäärän nousu selittyy kirjaston uusilla, ajanmukaisilla tiloilla sekä omatoimikirjaston myötä laajentuneilla aukioloajoilla.
Pääkirjastossa ja kirjastoautossa kävijämäärät pysyivät suunnilleen ennallaan. Yhteensä kaikissa kirjastoissa oli 478 200 käyntiä, niistä runsaat 300 000 pääkirjastossa. Myös tapahtumien määrä lisääntyi runsaat 12 prosenttia edellisestä vuodesta.
Kirjaston järjestämistä tapahtumista suuri osa on varsin pienimuotoisia kuten lukupiirejä, elokuvaesityksiä ja satutuokioita, mutta mukaan mahtuu myös useita satoja henkilöitä vetäneitä tapahtumia kuten Katti Matikaisen kirjamylly -esitykset (kuvassa), useat lasten konsertit ja Harry Potter -ilta. Lainoja puolestaan oli 7,6 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Vuoden 2016 kirjastotilastot kuvastavat hyvin kirjastojen käytön muutosta yleisemmälläkin tasolla. Kirjastojen merkitys tilana on kasvanut. Ne ovat yhä enemmän asukkaiden kohtaamispaikkoja ja tapahtumatiloja sekä opiskelu-, työskentely- ja vapaa-ajanviettopaikkoja.
Kirjallisuus ja lukemisen edistäminen pysyvät edelleen kirjastojen ykköstuotteena, mutta rinnalle tulee ja on jo tullut muita kirjastojen käyttötapoja ja merkityksiä. Vuoden 2017 alusta maksuttomiksi muuttuneista varauksista odotetaan piristystä myös lainauslukuihin.

Kymenlaakson museo, osana Merikeskus Vellamoa, on myös pitänyt erinomaisesti pintansa. Merikeskus Vellamon kävijämäärä vuonna 2016 oli yli 110 000. Luvun sisälle mahtuu näyttelykävijöitä noin 50 000 ja loppumäärä koostuu erilaisista tapahtumakävijöistä, tietokeskuksessa vierailleista ja yhteistyökumppaneiden tuomista kävijöistä. Museomme siis tarjoaa paljon muutakin kuin vetovoimaisia näyttelyitä vaan tapahtumia ja elämyksiä, jotka houkuttelevat vierailijoita kauempaakin.

Kotkan kulttuuritoimen järjestämät tapahtumat, erityisesti tietysti Kotkan Meripäivät, vetivät myös erinomaisesti yleisöä.
Meripäivien kävijöitä laskettiin 222 000, mutta sen lisäksi nuorille suunnattua Dreamwall, Sapokan puistokonsertit kesäkeskiviikkoisin sekä kansallisten juhlapäivien pääjuhlat (Veteraanijuhla ja itsenäisyyspäivän juhlallisuudet) houkuttelivat 5500 kävijää.
Näiden tapahtuminen lisäksi kulttuurilautakunta tukee avustusten kautta useita tapahtumia, jotka tavoittavat suuren joukon yleisöä - näiden tapahtumien kävijälukuja saadaan kun avustusten saajat raportoivat lautakunnalle tapahtumistaan.

”Kotkan kulttuuria on uudistettu yleisövetoiseen suuntaan ja on mahtavaa huomata, että tavoitamme näin suuren joukon ihmisiä. Kirjasto, ja monet hienot tapahtumat, tuovat upeaa pöhinää Kotkaan. Samalla Kymenlaakson museo sekä suuremmat tapahtumat kuten Meripäivät ja Lohisoitto, nostavat Kotkan vetovoimaa kaupunkina kotimaisten ja ulkomaisten matkailijoiden keskuudessa”, kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Marko Kuusela kommentoi.