18.07.2017

Kukkapuutarha Kauppatorille

Kotkan Kauppatie tuo yhdessä Lasten- ja nuorten kulttuurikeskuksen kanssa Kotkan Kauppatorille metallisen kukkapuutarhan.
Torille asetellaan viisi upeaa, noin seitsemän metriä korkeaa metallista kukkataideteosta. Taideteoksen on Heli Toikan visuaalisen ilmeen ideasta ja tilauksesta suunnitellut kotkalainen taiteilija Ekaterina Montonen.

Montosen tavoitteeksi tuli tuottaa monitoiminnallinen teos, joka lisäisi viihtyvyyden lisäksi myös mukavuutta käyttäjille.
Ympäristötaideteos, jossa voi istahtaa hetkeksi ja vaikkapa ihailla kaunista Kotkaa. Montosen mielestä teoksen keskeisyys lisää sen ominaisuuksia ja se voisi toimia myös maamerkkinä.
Teoksessa kuvatulla elementillä on sisällöllinen merkitys. Kukka kuvastaa kesäsesonkia ja sen korumaisuus kuvaannollisesti korostaa suomalaisen kesän herkkyyttä, suuri koko taas leikittelee tällä ajatuksella ja antaa hyvin tilaa tasapainoiselle harmonialle huomioiden ympäristön.

Taideteokset ovat osa Meripäiviä, Tall Ships Racesia sekä Kotkan Kauppatien kaupunkikuvan ja Kauppatorin kehittämistä. Kukkien tekemisen ja tuomisen kaupunkilaisten ja turistien iloksi Kotkan torille ovat mahdollistaneet Kotkamills, Kotkan Energia, Karhu Voima, Kotkan Kauppatie sekä Lasten- ja nuorten kulttuurikeskus.
Teoksien valmistusprosessissa mukana olleita yhteistyökumppaneita ovat metallimies Sami Turkkila, Rannikkopajojen Puutyöpaja ja Kotkan kaupungin kesätyöntekijät. Teokset tuodaan torille kuluvan viikon aikana.