05.10.2017

Kotkan pururatoja kunnostetaan Kotkamillsin ja kaupungin yhteistyöllä

Kotkamillsin sahalla syntyy lautojen ja lankkujen sahauksen sivutuotteena arvokkaita raaka-aineita yhtiön muihin tuotteisiin. Sahanpurusta keitetään Kotkamillsin sellutehtaalla sahanpurusellua, josta valmistetaan yhtiön paperikoneella laminaattipaperia. Sahauksessa syntyvä hake puolestaan on kuluttajapakkauskartongeissa käytettävän kemikuumahierteen pääraaka-aine.

Kotkan tehdasalueen sisällä hake ja puru kuljetetaan sahalta varastokentälle rekoilla. Vaikka suurin osa arvokkaista sahan sivutuotteista käytetään hyödyksi muiden tuotteiden raaka-aineena, niin pieni osa hakkeesta ja purusta saattaa kuitenkin kuljetuksen aikana varista kuorman päältä tehdasalueen sisällä kulkeville väylille, mistä ne siivotaan säännöllisesti erillisiin kasoihin.
Nämä kenttäpurukasat sisältävät puumateriaalin lisäksi usein myös pienen määrän tieltä kulkeutunutta hiekkaa, jolloin materiaali ei ole enää tuotantoon kelpaavaa raaka-ainetta.

Tuotantoon kelpaamattomalle kenttäpurulle on kuitenkin muita käyttökohteita. Tänä syksynä Kotkamills on tarjonnut purua Kotkan kaupungin puistotoimelle, joka on ajanut sitä kaupungin pururadoille mm. Tampsalle, Karhuvuoreen, Mussaloon ja Puistolaan.
Kumpikin osapuoli on hyötynyt siitä, että tuotantoon kelpaamaton, mutta pururadalla erinomaisesti toimiva puru on saatu siirrettyä tehtaalta pururatojen päällysteeksi, ja liikuntapaikat pysyvät hyvässä kunnossa.

Kotkan liikuntapalvelupäällikkö Mikko Rantala kertoo, että kaupungin saama hyöty on merkittävä, sillä kustannuksia syntyy nyt vain kuljetuksista ja Kotkamillsiltä saatava puru on tärkeää alustamateriaalia pururadoille.
”Nyt esimerkiksi hiihtämään pääsee huomattavasti pienemmällä lumella ja puolestaan juoksukengän alla kerros on joustavampaa kuin esim. hiekka-alusta. Nykyisillä määrärahoillamme meillä ei olisi mitenkään mahdollista ajaa riittäviä määriä purua radoille. Hyvä, että molemmat hyötyvät tästä yhteistyöstä”, Rantala kiittelee.

Kotkamillsin hankintajohtaja Jouni Pekosen mukaan myös Kotkamills hyötyy tuotantoon kelpaamattoman purun ja hakkeen kuljetuksesta pois tehdasalueeltaan monin tavoin.
”Saamme varastokentän alueen pysymään siistinä ja kentän kokonaan hyötykäyttöön. Lisäksi tehdasalueella on vähemmän kasoja tuulen riepoteltavana. Liian pitkään seisova puuaines alkaa myös maatua. Pururadalla maatuminen tapahtuu oikeassa paikassa ja parantaa pururatojen käyttäjien viihtyvyyttä.”