15.01.2018

Kotkan kirjastoissa yli puoli miljoonaa kävijää

Kotkan kirjastoissa rikottiin viime vuonna 2010-luvun kävijäennätys. Kirjastoihin tehtiin vuoden 2017 aikana 520 407 asiakaskäyntiä, kun edellisen vuoden vastaava luku oli 478 200 kävijää. Nousua on lähes yhdeksän prosenttia. Edellisen kerran niukasti yli puolen miljoonan vuotuisen kirjastokäynnin päästiin vuonna 2009, jolloin Kotkassa oli kaksi kirjastopistettä nykyistä enemmän. Erityisesti Karhuvuoren kirjastossa kävijämäärät ovat lisääntyneet, runsaasta 70 000 kävijästä lähes sataantuhanteen. Myös pääkirjastossa ja Karhulan kirjastossa oli kirjastokäyntejä edellisvuotta enemmän.

Kotkan kirjastojen kävijämäärä on ollut noususuunnassa muutaman viime vuoden ajan. Tämä kuvastaa kirjastojen kasvavaa merkitystä asukkaiden kohtaamispaikkana. Kirjastoihin tullaan osallistumaan tapahtumiin, opiskelemaan, työskentelemään tai muuten vain viettämään aikaa. Myös Karhuvuoressa toimivalla omatoimikirjastolla on oma merkityksensä kävijämäärien kasvussa.
Lainausluvuissakin oli lievää nousua. Lainoja annettiin 737 757 kappaletta, edellisvuonna noin 4500 lainaa vähemmän. Myös lainamäärän kasvussa Karhuvuoren kirjasto oli ykkönen, kasvua runsaat viisi prosenttia. Karhulan kirjastossa lainaus nousi 2,4 prosenttia. Pääkirjastossa lainaus pysyi suunnilleen ennallaan ja kirjastoautossa puolestaan laski.

Myös tapahtumien osalta vuosi oli vilkas. Kirjaston yksinään tai yhteistyössä muiden kanssa järjestämiä tapahtumia oli yhteensä 491. Näistä lapsille ja nuorille suunnattuja tapahtumia oli 143. Aikuisten osalta pääpaino oli erilaisissa kirjallisuuteen ja lukemiseen liittyvissä tapahtumissa. Kirjallisten iltojen vieraana nähtiin mm. Finlandia-voittaja Jukka Viikilä, Riikka Pulkkinen ja Tuula-Liina Varis. Myös useita tietokirjailijoita vieraili vuoden aikana kirjastossa, kuten Manuela Bosco, M.A. Numminen ja Maarit Tyrkkö.

Lapsille suunnatuista tapahtumista eniten yleisöä houkuttelivat Muskatin konsertit. Lasten ja nuorten lukuintoa edistettiin lukuisilla kirjaston henkilökunnan pitämillä kirjavinkkauksilla sekä kirjailijoiden vierailuilla kouluille. Karhulan kirjastossa oli viime vuonna tavallista vähemmän tapahtumia väistötilaan siirtymisen ja siitä johtuvien epävarmojen aikataulujen vuoksi.

Liitteenä vuoden 2017 kävijätilastot