19.10.2018

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on Suomen paras maisemahanke

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on palkittu tänään Suomen parhaana maisemahankkeena 2018. Kyseessä on upea yhdistelmä Kotkan puistoja, vesistöjä ja arkkitehtuurin parhaita paloja. Palkinnon luovutti asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Helsingissä.

”Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on ainutlaatuinen kokonaisuus ja hieno käytännön esimerkki kaupungin sitoutumisesta viher- ja virkistysalueiden kehittämiseen. Kotkassa on luotu korkeatasoista kaupunkiympäristöä oivaltavan suunnittelun ja pitkäjänteisen maisemanhoitotyön myötä”, ministeri sanoo.

Suomen parasta maisemahanketta etsitään joka toinen vuosi ympäristöministeriön järjestämässä kilpailussa. Tänä vuonna kilpailuun osallistui eri puolilta Suomea viisi kovatasoista hanketta, joista jokainen täytti kilpailulle asetetut kriteerit. Kilpailu oli avoinna kansalaisjärjestöille sekä paikallisille ja alueellisille viranomaisille, jotka ovat suojelleet, hoitaneet tai suunnitelleet maisemia.

Kilpailun tuomaristossa oli edustus ympäristöministeriöstä, Museovirastosta, Turun yliopistosta, Aalto-yliopistosta ja Suomen maisema-arkkitehtiliitosta. Tuomariston puheenjohtajana toimi ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä.

Vuonna 2014 perustettu Kotkan kansallinen kaupunkipuisto lähtee tavoittelemaan ensi vuonna Suomen edustajana Euroopan neuvoston maisemapalkintoa.

”Kansallisen kaupunkipuiston konsepti on kansainvälisesti poikkeuksellisen kiinnostava, mikä lisää Suomen mahdollisuuksia Euroopan maisemapalkinnon tavoittelussa. Suomeen on perustettu jo yhdeksän kansallista kaupunkipuistoa, kun Ruotsissa on vasta yksi ja muualla Euroopassa ei vielä yhtäkään”, sanoo tuomariston puheenjohtaja Tapio Heikkilä

Euroopan maisemapalkinto liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, jolla edistetään maisemanhoitoa, -suojelua, ja -suunnittelua. Eurooppalainen maisemayleissopimus on voimassa 39 maassa, Suomessa vuodesta 2006. Maisemapalkinto on tunnustus esimerkillisistä, maisemanhoitoa edistävistä toimenpiteistä.