16.07.2014

Kotka-palkinto valokuvataiteilija Juha Metsolle

TKuva: Iida Metsoämänvuotisen Kotka-palkinnon on saanut valokuvataitelija Juha Metso.
Kotkan kaupunginhallitus perustelee valintaa mm. sillä, että Metso on ansioitunut myönteisen Kotka-kuvan esilletuojana ja hän on 30-vuotisen uransa aikana tallentanut lukuisiin valokuviin kotkalaisia ihmisiä ja kotkalaista elämänmenoa tavalla, joka on tuonut kaupungille niin kansallista kuin myös kan-sainvälistä julkisuutta.
Juha Metso on yksi Suomen tunnetuimmista valokuvataiteilijoista. Hän valmistui artenomiksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 1991. Hänet valittiin Vuoden lehtikuvaajaksi 2000. Lisäksi hän on saanut Vuoden reportaasi -palkinnon kahdesti sekä Fotofinlandian kunniakirjan kolmesti. Kotkan ”Vuoden kulttuuriteko” -palkinnon Metso sai vuonna 2011. Viime keväänä Metso voitti Vuoden henkilökuva -sarjan valokuvalla näyttelijä Ville Haapasalosta.
Juha Metso kuuluu niihin harvoihin suomalaisiin ammattivalokuvaajiin, jotka ovat menestyneet sekä sanomalehti- että taidevalokuvauksen parissa. Hänen näyttelynsä sekä Suomessa että ulkomailla ovat tuoneet hänelle paitsi näkyvyyttä myös ammatillista arvostusta. Luonto- ja erityisesti lintukuvaus olivat Metsolle aikanaan alkusysäys, ja ne ovat edelleen voimakkaasti läsnä hänen töidensä teemoissa.
Metso on toiminut taiteilijana myös erilaisissa ryhmissä. Hän oli jäsen kotkalaisessa kuvataideryhmä Taideahtaajissa, joka toimi vuosina 1992-1995. Metso perusti Kotkan Valokuvakeskuksen vuonna 2005 yhdessä Timo Mähösen ja Olli Haapion kanssa.
Metso on pitänyt 30 vuoden aikana lähes sata yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla. Hän on tehnyt työtä valokuvaajana yli 60 maassa ja hänen töitään löytyy kaikista suomalaisista merkittävistä taidemuseoista.

Kotka-palkinto luovutettiin Juha Metsolle Kotka-päivänä 16.7. Kauppatorilla järjestetyssä tilaisuudessa.. Palkinnon jakoivat kaupunginaltuuston puheenjohtaja Nina Brask ja kehitysjohtaja Terhi Lindholm.
Kaupunginvaltuuston vuonna 1982 hyväksymien Kotka-palkinnon sääntöjen mukaan Kotka-palkinto myönnetään tunnustukseksi henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaalla teollaan tai toiminnallaan on kunnostautunut lähimmäisten tai yleensä yhteiskunnan hyväksi.