29.09.2017

Kotka-päivä Pietarissa toi uusia avauksia

Torstaina 28.9. Pietarissa pidetty perinteinen, nyt jo viidennen kerran järjestetty Kotka-päivä toi uusia avauksia ja ideoita Kotkan ja Pietarin väliseen yhteistyöhön.

Mm. Suomi-talossa järjestettyyn pyöreän pöydän neuvotteluun, jossa paneuduttiin tapahtumallisuuden kehittämiseen liittyen ennen kaikkea Kantasataman tapahtumakeskushankkeeseen, osallistui merkittävä edustus Pietarin kulttuuri- ja liiketapahtumien, esimerkiksi erilaisten messujen järjestäjistä ja tuottajista. Mukana Kotkan kaupungin ja kehittämisyhtiö Cursorin isännöimissä neuvotteluissa oli myös Viipurissa järjestettävien kulttuuritapahtumien organisaattoreita.

Neuvotteluiden tuloksena syntyi konkreettisia ehdotuksia mm. erilaisten pietarilaisten ja viipurilaisten festivaalien, kuten jazz- ja ruokatapahtumien tuomisesta joiltain osin osaksi esimerkiksi Meripäivien ohjelmatarjontaa.

”Meidän festivaalimme perusidea on venäläisen kulttuuriin esilletuominen ja meillä on olemassa jo konkreettisia ideoita siihen, mitä sellaista voisimme Suomeen tuoda, mikä kiinnostaa sekä suomalaisia, venäläisiä että myös muunmaalaisia”, totesi Kukushka-festivaalia Viipurissa järjestävä Natalya Korteleva.

Lisäksi Korteleva haluaisi ottaa jollain tavalla Kuninkaantien, jonka varrella mm. Pietari, Viipuri ja Kotka ovat, mukaan tapahtumien väliseen yhteistyöhön.
”Voisi olla vähän pitempi tapahtuma, jossa nämä Kuninkaantien varrella olevat kaupungit tekisivät yhteistyötä”.

Kotka-päivän neuvotteluissa puhuttiin myös molemmissa kaupungeissa, Kotkassa ja Pietarissa järjestettävien startup-tapahtumien yhteistyöstä.
Ideana heitettiin ilmaan joka toinen vuosi Kotkassa ja joka toinen vuosi Pietarissa järjestettävä startup-tapahtuma, joka keskittyisi pelillisyyden kehittämiseen.
Lisäksi pelimaailma haluttaisiin ottaa jollain tavalla mukaan myös ensi kesäkuussa Kotkassa mahdollisesti järjestettävään, jalkapallon MM-kisoihin liittyvään Fun Zone -tapahtumaan.

Kotka-päivään osallistuivat eri tavoilla myös mm. HaminaKotka Satama Oy, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto, tutkimuskeskus Merikotka, Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrinen yhdistys Kakspy ja Kotkan-Haminan seudun matkailupalvelut.

Toiminnanjohtaja Anna Kiiski kertoi, että Merikotka tutkimuskeskuksen Kotka-päivät sujuivat erinomaisesti.
”Tapasimme uuden sisävesien kehittämiseen tähtäävän INFUTURE-hankkeen yhteistyökumppaneita. Hanke alkaa ensi vuonna. Meillä oli myös äärimmäisen mielenkiintoinen keskustelu uusista talvimerenkulkuun liittyvistä tutkimusteemoista Krylov Instituutin ja State Maritime Technical Universityn tutkijoiden kanssa. ”

Myös Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekamin tiivis yhteistyö merenkulkualaa edustavan Makarov Instituutin kanssa jatkuu.
Vierailulla Krylovin tutkimuskeskuksessa neuvoteltiin muun muassa yhteistyöstä arktisten merialueiden lyhytkoulutusten kehittämisessä. Ekamin uusi nosturisimulaattori herätti myös kiinnostusta, sillä Venäjällä nosturinkuljettajakoulutusta ei juurikaan järjestetä. Keväällä Ekamin on tarkoitus toteuttaa pilottikoulutus venäläisille asiakkaille.

Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen Kakspyn ohjelmaan Pietarin Kotka-päivässä kuului mielenterveystyön toimivien käytäntöjen vaihtoa sekä tulevaisuuden yhteistyön suunnittelua.Tapaamisten sisältöinä olivat perhetyöhön sekä Toipumisorientaatio-viitekehykseen liittyvät koulutukset sekä pyöreän pöydän keskustelut. Kakspyn yhteistyökumppaneita Pietarissa ovat Skortsov-Stepanoville nimetty sairaala numero 3 ja Pietarin psyko-neurologinen dispanser numero 5.

"Käsittelimme asioita hyvässä yhteisymmärryksessä ja sovimme jatkokoulutuksista liittyen toipumisorientaatioon ja perhetyöhön. Kumppaninamme on mm. THL, joka osaltaan tuo arvovaltaa ja sisältöä toimintaamme. Lisäksi sovimme yhteistyön tiivistämisestä Suomen konsulaatin ja partnereidemme välillä", kertoo Kakspyn toiminnanjohtaja Markku Kärmeniemi.

Kotkan-Haminan seudun matkailu järjesti ensimmäistä kertaa Pietarin Kotka-päivänä markkinointiseminaarin yhdessä Kymi Travelin ja Konti Plus kanssa matka-agenteille. Seminaariin osallistui 50 agenttia Pietarista ja Leningradin alueelta.
Edeltävänä keskiviikkopäivänä seutumatkailu osallistui Lakeland-workshoppiin, jonka organisoivat Visit Karelia ja Visit Finland. Mukana oli 40 matkanjärjestäjää. Molemmissa tilaisuuksissa saatiin luotua useita uusia yhteistyökontakteja ja markkinoitua seudun kärkitapahtumia ja matkailumahdollisuuksia.

HaminaKotka Satama Oy:n edustajat vierailivat Kotka-päivän aikana Pietarin ”Marine Facade” matkustajaterminaalissa ja tapasivat lisäksi venäläisiä yhteistyökumppaneitaan ja asiakkaitaan.