16.05.2017

Kotka-Hamina tarjoaa Northvoltin akkutehtaalle voittamatonta pakettia

Ruotsalainen Northvolt pitää Kotkaa tai Haminaa mahdollisena akkutehtaansa sijoituspaikkana. Yhtiön edustajat tutustuvat Kotkassa ja Haminassa tarjolla oleviin tontteihin ja seudun osaamiseen tiistaina 16.5. He tapaavat samalla myös Yhdysvaltain entisen suurlähettilään Bruce Oreckin ja Googlen edustajia, jotka eivät epäröi suositella aluetta.
Kotkan ja Haminan seudulla on kaikki, mitä Northvolt tehtaalleen vaatii - ja enemmänkin. Alueen ehdoton valtti on logistiikka: Suomen logistinen solmukohta sijaitsee Kaakkois-Suomessa. Helsinki-Vantaan lentoasemalle pääsee Kotkasta tunnissa E18-moottoritietä pitkin, ja juna Pietariin kulkee alueen kautta. HaminaKotka on Suomen suurin vientisatama, josta on jatkuvat yhteydet maailmalle.
Oleellista on, että seutu pystyy myös vastaamaan vaatimukseen nopeasta aikataulusta, sillä tonttivaihtoehdot tehtaalle ovat jo olemassa. Yhtiö aikoo tehdä päätöksen tehtaan sijoittamisesta kesän lopulla ja rakennustyöt alkaisivat ensi vuonna.
Kotkan-Haminan seudulla korostetaan myös alueen ainutkertaisuutta ja edullisuutta asuinpaikkana. Juuri valmistuneessa seudun yleiskaavaluonnoksessa on kuvattu, kuinka alueelta löytyy ainutlaatuisia kohteita kaupunkiasumiseen sekä erilaisia tontteja merellisestä ja luonnonläheisistä ympäristöistä.

Taustalla koko
alueen huippuosaaminen

Kotkan-Haminan seutu ei ole yksin liikkeellä saadakseen suurinvestoinnin ja 2500 työpaikkaa alueelle. Koko Kaakkois-Suomi on koonnut voimansa hankkeen taakse.
Alueella on vahva teollinen perimä ja se täyttää hankkeen perusvaatimukset, joita ovat sähkön saatavuus, logistiikka ja teollisuuden palvelu- ja tukiverkko.
Mikään tehdas ei pyöri pelkällä sähköllä, tarvitaan myös osaamista ja työvoimaa. Huippuosaamista tuotekehitykseen tarjoaa Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), joka on Suomen ykkönen energiatekniikan alalla sekä alueen ammattikorkeakoulu Xamk.
Työvoimaa alueella on ja paikalliset oppilaitokset ovat valmiina kouluttamaan sitä. Seudun työssäkäyntialueella, joka ulottuu noin 45 minuutin matkan päähän, asuu noin 250 000 ihmistä. Noin 300 kilometriä kattavan kehän sisällä asuu noin 9 miljoonaa ihmistä.
Alueella luodaan myös uutta, korkeatasoista tapaa oppia ja opiskella. Samaan aikaan Northvoltin vierailun kanssa Kotkassa on koolla *Ship Disruption Camp – pop-up-yliopisto, johon saapuu eri puolilta maailmaa 40 eri aineiden opiskelijaa ja huippuyliopistojen professoreja. Kahden viikon aikana opiskelijat tarttuvat paikallisten yritysten liiketoimintahaasteisiin.

Laajat markkinat lähellä

Kun Kaakkois-Suomesta luo katseen itään, osuu sektoriin seitsemän autotehdasta ja Pietarin alueen yliopistot. Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorissa tiedetään, että Venäjän läheisyys ei ole välttämättä helppo asia kansainvälisille investoijille.
Myyntijohtaja Harri Eela Cursor Oy:stä muistuttaa, että Venäjäkin siirtyy pikkuhiljaa sähköautoihin, joten Kaakkois-Suomeen sijoittuvalle akkutehtaalle riittäisi markkinoita valloitettavaksi.
Northvolt ei ole ainoa akkutehdasta puuhaava yhtiö. Eelan mukaan Eurooppaan sijoittuu lähivuosina toistakymmentä vastaavaa teollisuuslaitosta. Kaakkois-Suomi aikoo ottaa niistä osansa.