07.02.2017

Kolahtaako? -elokuvaviikolle Mediataitaja 2017 -palkinto

Etelä-Kymenlaakson kirjastot ovat valinneet Mediataitaja 2017 -tunnustuspalkinnon saajaksi Kolahtaako? -elokuvatapahtuman järjestäjät.

Perustelut tunnustuksen antamiselle ovat:

Mediakasvatus keskittyy monesti netin palveluihin ja varoittaa median uhkista. Perinteinen media, kuten kirjallisuus, teatteri, radio tai elokuva, ovat edelleen elävä osa jokapäiväistä elämää tarjoten tietoa, huvia ja ajattelemisen aiheita. Median välittämä tieto, kuten kirjoitettu teksti, kuvat ja videot, on moninaista sekä määrältään laajaa. Mediakasvatuksessa erityisen tärkeää on, että median välittämiä sisältöjä avataan, niistä keskustellaan ja niitä työstetään eteenpäin. Näin median välittämä tieto sekä mediasisältöjen herättämät tunteet tulevat ymmärretyksi.

Kolahtaako? -elokuvaviikko on monivuotinen kotkalainen tapahtuma, jossa esitetään valittuja elokuvia tietystä teemasta.
Kolahtaako? on tapahtumalle oiva nimi, sillä valitut elokuvat herättävät ajatuksia ja ravistelevat, toisin sanoen kolahtavat katsojassa. Tapahtumaan kuuluvat kommentaattorivieraat, jotka virittävät keskustelua elokuvan aiheesta näytöksen jälkeen. Näin elokuvaviikolla toteutuu mediakasvatuksellinen tavoite: elokuvan sisältöjä pohditaan, arvotetaan ja peilataan omaan elämään. Lisäksi tapahtuman lippujen hinnassa on otettu huomioon, että se on alueen asukkaiden hyvin saavutettavissa.

Nykyisin Kolahtaako? -elokuvatapahtuman järjestävät Kotka-Kymin seurakuntayhtymä ja Kotkan kulttuuriasiainkeskus yhteistyössä Kotkan Leffat Oy:n kanssa. Tunnustus annetaan yhteisesti kaikille nykyisille tapahtuman järjestäjille sekä aiempina vuosina tapahtuman järjestämisessä mukana olleille.

Tunnustus jaettiin Mediataitoviikolla Kotkan pääkirjastossa 7.2. Etelä-Kymenlaakson kirjastot (Kotkan kaupunginkirjasto, Haminan kaupunginkirjasto, Pyhtään kunnankirjasto, Virolahden kunnankirjasto ja Miehikkälä kunnankirjasto) jakoivat Mediataitaja-tunnustuspalkinnon nyt neljännen kerran.

Tunnustus on kiitos ja huomio eteläkymenlaaksolaiselle tai Etelä-Kymenlaaksossa toimivalle tai toimineelle henkilölle, yhteisölle tms. taholle sen tekemästä mediakasvatustyöstä. Samalla kirjastot haluavat tuoda esille mediakasvatustyön tärkeyttä nyky-yhteiskunnassa sekä innostaa uusia mediakasvattajia näkemään mediakasvatustyön merkitys.