10.09.2018

Kirjalliset illat alkavat Kotkan pääkirjastossa

Kirjalliset illat jatkuvat Kotkan kirjastossa syyskaudella tutulla paikallaan, torstaisin klo 17.30 pääkirjaston toisessa kerroksessa. Luvassa on tuttuun tyyliin mielenkiintoisia kirjailijavieraita. Syksyn ensimmäinen kirjailijavieras Heleena Lönnroth saapuu vieraaksi poikkeuksellisesti tiistaina 18.9. klo 17.30

Vieraana Heleena Lönnroth (o.s. Porri)

Syyskausi alkaa kirjailija Heleena Lönnrothin vierailulla tiistaina 18. syyskuuta. Lönnroth on työskennellyt mm. kirjastoissa, viimeksi Kotkan kirjastotoimenjohtajana vuosina 2005 - 2010, opettajana, kansalaisopiston rehtorina, päätoimittajana Suomen kirjastolehdessä sekä lukuisissa muissa toimissa ja luottamustehtävissä. Lönnroth on suorittanut myös piirtämisen ja maalaamisen opintoja ja maalaaminen on säilynyt kirjoittajatyön ohella edelleen.

Kirjailijalta on ilmestynyt kolmisenkymmentä romaania, joista suurin osa on rikosromaaneita. Esikoisteos Noitapussista kurkistaa kuolema ilmestyi 1992 (Kustannus-Mäkelä) ja uusin kirja Pahuus tänä vuonna. Matka halki Satumaan: miten minusta tuli dekkarikirjailija ilmestyi myös tänä vuonna.

Vieraana Annamari Marttinen

Syyskuun 27. päivänä kirjallisessa illassa vierailee kirjailija Annamari Marttinen. Marttinen on valmistunut kielenkääntäjäksi ja työskennellyt sekä toimittajana että kielten- ja äidinkielen opettajana. Marttinen harrastaa liikuntaa, elokuvia ja lukemista.

Valkoista pitsiä, mustaa pitsiä (Otava 2002) on hänen esikoisromaaninsa. Teoksissaan Marttinen kuvaa usein elämän kriisihetkiä. Esimerkiksi kirja Törmäys (Tammi 2016) kertoo liikenneonnettomuudesta ja sen jälkeisestä kriisistä asianosaisten ihmisten elämässä. Vuonna 2018 ilmestynyt romaani Korsetti kertoo transvestiitin elämästä ja on kirjailijan yhdeksäs romaani.

Vieraana Timo Sandberg

Lokakuun kirjailijavieraana 25.10. on kirjailija Timo Sandberg. Hän on toiminut Metalliliitossa järjestötoimitsijana yli 30 vuotta. Harrastuksiin kuuluu lukemisen lisäksi luonnossa liikkuminen.

Sandbergilla on laaja tuotanto, mutta ensisijaisesti hän on dekkaristi. Esikoisteos Unta ei voi tunnustaa (Karisto 1990) on yhteiskunnallinen rikosromaani. Etsiväkonstaapeli Otso Kekki -sarjassa liikutaan 1920-30-luvuilla ja sarjassa ovat ilmestyneet Mustamäki, Häränsilmä ja Murhakuja -kirjat ja neljäs osa Tilinteko ilmestyy syyskuussa 2018. Sandberg kirjoittaa myös nykyaikaan sijoittuvaa Komisario Heittola -sarjaa, jota on ilmestynyt kymmenen osaa. Sandberg on kirjoittanut myös hevosaiheisia nuortenkirjoja.

Vieraana Paula Havaste (o.s. Aho)

Marraskuun 29.päivä vieraaksi saapuu kirjailija Paula Havaste. Havaste on työskennellyt mm. toimittajana, suomentajana ja kirjallisuuden yliopisto-opettajana. Nykyään hän työskentelee tiedekeskus Heurekassa. Kiinnostuksen kohteita, kirjailijan työn lisäksi, ovat koirat ja puutarhatyöt.

Paula Havaste tunnetaan historiallisista romaaneistaan, joissa on tarinan lomassa paljon tutkittua tietoa entisaikojen arjesta ja ihmisistä. Tuotantoon kuuluu myös tietokirjoja sekä lastenkirjoja. Esikoisromaani Kymmenen onnen Anna (Gummerus 2003) ja sitä seuranneet kolme muuta osaa sijoittuvat satojen vuosien takaiseen Lapinmaahan. Onnenloitsut: 7 X 7 taikaa (Gummerus 2018) sisältää viisautta, loitsuja ja taikoja juhlasankareille ja kaikille onnesta ilahtuville. Havasteen uutuusromaani Pronssitähti (Gummerus 2018) kuvaa 100-vuotiaan Viron lähihistoriaa.

Vieraana Joel Haahtela

Syyskausi päättyy 13. joulukuuta, jolloin kirjailijavieraaksi saapuu kirjailija ja psykiatriaan erikoistunut lääkäri Joel Haahtela. Haahtela on myös musiikin ystävä.

Joel Haahtelan tuotanto käsittää kymmenen romaania, joista Elena (Otava 2003) ja Katoamispiste (Otava 2010) ovat olleet Finlandia-ehdokkaita. Esikoisromaani Kaksi kertaa kadonnut ilmestyi 1999 ja viimeisin taiteilijaromaani Mistä maailmat alkavat vuonna 2017. Haahtelan teksteille on ominaista vähäeleinen kerronta, unenomainen tunnelma ja melankolisuus. Teosten teemat liikkuvat muistamisen, katoamisen ja etsimisen ympärillä.


Syksyn 2018 kirjailijat ja haastattelijat

18.9. Heleena Lönnroth, ei haastattelijaa

27.9. Annamari Marttinen, haastattelijana Hannele Ambrusin

25.10. Timo Sandberg, haastattelijana Petri Pietiläinen

29.11. Paula Havaste, ei haastattelijaa

13.12. Joel Haahtela, haastattelijana Ritva Hellsten