14.08.2017

Keskeneräiset utopiat -näyttely Sunilan Kantolassa

Villa Kantolassa järjestetään 19.-27. elokuuta Keskeneräiset utopiat -näyttely, jossa taitelijat Tero Kuitunen, Raimo Saarinen ja Karoliina Hellberg esittelevät teoksiaan.

”Lähtökohtana Keskeneräiset utopiat -näyttelylle on ajatus maailmoista, joita luomme taiteen avulla. Toisaalta pohdimme millainen visio Alvar Aallolla on ollut vuonna 1937 suunnitellessaan Kotkassa Sunilan vanhalla sellutehdasalueella sijaitsevaa Villa Kantolaa. Onko Aallon utopia toteutunut vai onko se edelleen kesken? Millaisen lähtökohdan työskentelylle paikka antaa kolmelle nuorelle taiteen tekijälle, kun heidät kutsutaan kylään Villa Kantolaan?”, Tero Kinnunen pohtii.

Tyhjä tehtaanjohtajan asunto toimii inspiraation lähteenä ja tarjoaa mahdollisuuden uppoutua menneisyyteen, sekä haaveilla maailmoista joissa kaikki on mahdollista.
Näyttelyssä muotoilija ja näyttelyn kuraattori Tero Kuitunen, sekä kuvataiteilija Karoliina Hellberg ja kuvanveistäjä Raimo Saarinen pohtivat, miten taiteen kautta voimme sukeltaa kauneuteen, yhdessä kokemiseen ja uusiin todellisuuksiin.

Tero Kuitunen (s. 1986) on Kotkassa syntynyt ja kasvanut muotoilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Kuitunen on kiinnostunut erityisesti haptisista, kosketeltavista materiaaleista ja muodoista. Omassa työskentelyssään hän käyttää vahvoja värejä, leikkisiä muotoja sekä huumoria, ja näiden avulla herättää katsojassa iloa, hämmennystä ja oivalluksia. Kuituselle Sunilan alue on ollut innostuksen ja kiinnostuksen kohde jo pitkään, minkä takia hän haluaa toteuttaa näyttelyprojektin juuri täällä: Sunilassa on potentiaalia nousta kiinnostavaksi kulttuurikohteeksi.

Raimo Saarinen (s. 1984) on kuvanveistäjä joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Saarisen teoksissa käsitellään luonnon ja ihmisen suhdetta. Hänen veistoksissaan ja installaatioissaan nähdään usein eläviä kasveja, jotka luovat teoksiin erityistä herkkyyttä ja tunnistettavan kädenjäljen. Puhuessamme luonnosta tulemme huomaamattamme rajanneeksi itsemme sen ulkopuolelle. Saariselle tämä rajanveto tuntuu vieraalta, väärältä ja jopa vahingolliselta: “Emme aina muista että se mitä teemme luonnolle teemme myös itsellemme”, Saarinen huomauttaa.

Karoliina Hellberg (s. 1986) on Porvoossa syntynyt mutta nykyään Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija. Hellbergin maalauksissa ja piirustuksissa sukelletaan erilaisiin tiloihin ja tilanteisiin. Runsas värien käyttö ja rohkea siveltimen jälki ovat tunnusomaisia Hellbergin teoksille, jotka rakentuvat kollaasimaisista muistoista ja nähdyistä esineistä sekä asioista. Teoksia hallitsee usein tunnelma, joka voi olla yhtä aikaan paratiisimainen ja uhkaava. ”Omat esteettiset mieltymykseni liittyvät siihen, mitä olen nähnyt ja millaisissa paikoissa olen ollut”, Hellberg kertoo.

Mikä on Kantolan
tulevaisuus?

Villa Kantola on vuonna 1937 valmistunut, alun perin Sunilan selluloosatehtaan johtajalle rakennettu kaksikerroksinen edustusasunto. Kantolan kiinteistö on siirtynyt Kotkan kaupungin omistukseen vuonna 2016 ja tällä hetkellä pohditaan, miten tätä uniikkia tilaa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää niin paikallisten keskuudessa kuin matkailussakin.

Sunila asuinalueineen perustuu arkkitehti Alvar Aallon korkeatasoiseen kokonaissuunnitelmaan. Sunilan asuinalueen maastonmuotoihin ja luonnonoloihin perustuva asemakaava on maamme varhaisin ja alueen asuntorakentaminen on ollut edistyksellistä sekä asuntososiaalisesti että rakennusteknisesti. Alue on merkittävä taidonnäyte modernismin ja funktionalismisen aikakauden arkkitehtuurista.

Keskeneräiset utopiat -näyttelyn aikana Sunilassa järjestetään ohjattuja kierroksia, joiden yhteydessä on mahdollisuus päästä tutustumaan myös tiloihin, jotka normaalisti ovat olleet yleisölle suljettuja.
Sunila on yksi Alvar Aalto kaupunkiverkosto -hankkeeseen valituista kohteista. Verkoston tarkoituksena on kasvattaa Aalto-tietoutta sekä Suomessa että ulkomailla. Näyttelyn mahdollistaa Kotkan kaupungin kulttuuriavustus.