31.05.2017

Kaupunginkirjaston kokoelma "kelluu"

Kotkan kaupunginkirjasto on siirtynyt käytäntöön, jossa suurin osa aineistosta jää siihen kirjastoon, johon se palautetaan. Tämä koskee lähes kaikkea aineistoa, paitsi lehtiä, pikalainoja, varastoaineistoa ja liikuntavälineitä.
Asiakkaalle tämä näkyy siten, että hyllystä saattaa löytyä myös muiden Kotkan kirjastopisteiden aineistoa. Asiakkaat voivat edelleen lainata ja palauttaa siinä kirjastossa, joka heille parhaiten sopii.

Käytäntöä, jossa aineisto jää siihen pisteeseen, johon se palautetaan, kutsutaan kellutukseksi. Kellutus on käytössä jo useissa muissa kirjastoissa Suomessa, mm. Vantaalla, Jyväskylässä, Oulussa ja Tampereella.

Asiakkaille kellutus tuo koko ajan uudistuvat valikoimat. Kun pääkirjaston uutuuskirja palautuu Karhulaan, voi asiakas lainata sen välittömästi, eikä sitä laiteta laatikkoon odottamaan kuljetusta kotipisteeseen. Näin kysytyin aineisto kiertää nopeammin. Varaukset tietenkin poimitaan aineistosta samaan tapaan kuin ennenkin.

Koska aineisto jää hyllyyn sinne, missä lainaajatkin ovat, aktiivisten asiakkaiden mieltymykset alkavat näkyä kokoelman rakenteessa entistä paremmin. Tämä myös kertoo aineiston hankintaa tekeville henkilöille, minkälaista aineistoa missäkin Kotkan kirjastossa kaivataan.

Kirjaston kannalta kellutuksella tavoitellaan parempaa ja asiakaslähtöisempää palvelua, mutta myös kuljetustarpeen pienemistä ja niukkojen aineistomäärärahojen kohdentumista paremmin asiakkaiden kannalta tärkeimpään aineistoon.