21.09.2019

Kaupunginjohtajat: Suomi on erinomainen investointikohde

Haminan ja Kotkan kaupunginjohtajat Hannu Muhonen ja Esa Sirviö muistuttavat tuoreessa kannanotossaan, että Suomi ja erityisesti Kaakkois-Suomi on erinomainen investointikohde.
Oheinen kirjoitus on ilmestynyt ensin mielipidekirjoituksena Kymen Sanomissa 21.9.

"Uutiset Googlen lisäinvestoinnista Haminan datakeskukseen ja tuulivoimaprojekteihin ovat erinomainen osoitus Suomen ja erityisesti Kaakkois-Suomen vetovoimaisuudesta. Google on jo aikaisemmin tänä vuonna ilmoittanut 600 miljoonan uudesta investoinnista ja eiliset uutiset nostavat Googlen tulevat investoinnit jo reilusti päälle miljardin.

Projektin rakentamisaikaiset työllistämisvaikutukset ovat mittavat ja pyörivät useissa tuhansissa työpaikoissa, jonka lisäksi on oletettavaa, että varsinainen henkilöstömäärä laajennuksien valmistuttua on myös merkittävä.

Uutiset osoittavat alueemme ja koko Suomen olevan hienossa nousujohteessa.

Googlen investointi kohdistuu myös erityisesti hiilineutraaliin energiaan. Googlen usko Haminan datakeskukseen ja alueemme vetovoimaan, sekä hiilineutraaliin energiaan on myös selkeä viesti valtion suuntaan alueemme kehityksestä. Me olemme seutuna tehneet paljon mahdollistaaksemme tämänkaltaiset mittavat investoinnit Suomeen, ja nyt olisi oiva aika panostaa näihin myös vastaisuudessa itäisen rantaradan muodossa. Hiilineutraalin logistiikan mahdollistaminen niin tavaroissa kuin henkilökuljetuksissa olisi todellinen ilmastoteko.

Googlen investointi osoittaa, että investoinnit alueellemme ovat todellisuutta ja itäinen rantarata on osa tätä investointikokonaisuutta. Itäinen rantarata mahdollistaisi vastaisuudessakin Googlen tapaiset isot investoinnit, mutta myös sen yhteyteen syntyvän sidonnaisteollisuuden. Lisäksi on täysin selvää, että Googlen kaltainen toimija tarvitsee nopean suoran yhteyden valtakuntamme metropolialueelle ja itäinen rantarata tarjoaisi tähän mahdollisuuden.

Meillä on jo Suomen suurin datakeskus sekä Suomen suurin yleissatama, mitä muuta alueelle voisikaan syntyä, jos itäinen rantarata liittäisi Kotkan ja Haminan pääkaupunkiseutuun?"

Hannu Muhonen
Haminan kaupunginjohtaja

Esa Sirviö
Kotkan kaupunginjohtaja