23.08.2017

Kasvoja Kymenlaaksosta - maakunnan historia elää ihmisten tarinoissa

Näyttely "Kasvoja Kymenlaaksosta" on kahdentoista kymenlaaksolaisen museon yhteisesti toteuttama kokonaisuus, joka vuoden 2017 aikana nostaa esiin satakunta henkilöä Kymenlaakson historiasta.
Mukaan on valittu niin arjen ahertajia kuin vaikuttajapersooniakin, joita kaikkia yhdistää Kymenlaakso synnyin- tai asuinpaikkana. Jo edesmenneet henkilöt ovat vaikuttaneet maakunnassa Suomen itsenäisyyden aikana.

Kymenlaakson museon näyttelykokonaisuuden ensimmäiset osiot avattiin loppiaisena ja museoviikolla toukokuussa. Näyttely täydentyy lopulliseen muotoonsa lauantaina 26.8, kun kolmas osa avautuu yleisölle. Tuolloin esillä on kaikkiaan 30 kymenlaaksolaista, joiden tarinoihin voi tutustua avajaispäivänä järjestettävissä opastusvarteissa. Opastukset alkavat tasatunnein klo 10-15 ja ne sisältyvät Vellamon pääsymaksuun.

Näyttelyssä ovat vanhastaan mukana mm. lauluryhmä Harmony Sisters, kuvataiteilija ja kuvittaja Martta Wendelin, satamatyöläinen Toini Hanski, mäntysuovan kehittäjä Alfons Hellström ja kirjailija Raija Siekkinen. Nyt avautuvassa uudessa joukossa marssitetaan esiin muiden muassa kansalaissodan sotilaat, merimies Iivar Heino, lotta Maire Taussi ja jalkapalloilija Arto Tolsa.

Kaikki henkilöt esitellään luonnollisessa koossa olevina pahvihahmoina, joista osaan on yhdistetty ääni. Audiovisuaalisten elementtien kehittämistyöstä on vastannut VTT, ja äänensä hahmoille ovat antaneet mm. näyttelijät Anu Palevaara ja Petri Liski. Kirjailija Kirjoittajayhdistys Paltta ry:n kirjoittajat ovat laatineet puhuvien henkilöhahmojen tarinat.

Kasvoja Kymenlaaksosta on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 ohjelmaa. Viikonloppuna järjestettävät opastusvartit ovat osa valtakunnallista ja kansainvälistä Yhdessä-viikonloppua 25.-27.8, joka käynnistää itsenäisyyspäivän juhlintaan huipentuvan Sata päivää sataan -jakson.

Äänestä ja voita

Kuka on yleisön mielestä vuosisadan kymenlaaksolainen? Omaa suosikkiaan voi äänestää 26.8. lähtien Vellamossa ja Kasvoja Kymenlaaksosta -näyttelyn Facebook-sivulla. Vastanneiden kesken arvotaan suomalainen klassikkoesine Aalto-maljakko.

Näyttelyistä on myös koottu esite, johon museokävijät voivat kerätä leimoja kampanjaan osallistuvista museoista. Kuudella leimalla pääsee mukaan arvontaan, jossa on palkintoina mm. Vellamon VIP-lippuja, kirjoja ja lakua.

Äänestys ja leimojen metsästys jatkuvat 6.12. saakka, ja arvonnat suoritetaan 15.12.

 

Kasvoja Kymenlaaksosta -hanke Facebookissa: https://www.facebook.com/kasvojakymenlaaksosta/