12.01.2018

Karhulan kirjaston muuttovalmistelut etenevät

Karhulan kirjastossa on parhaillaan menossa valmistelut väistötilaan muuttoa varten. Kirjasto suljettiin nykyisissä tiloissa viime vuoden lopulla ja sen jälkeen henkilökunta on keskittynyt muuton valmisteluun, aineiston ja irtaimiston poistamiseen ja siirrettävien puhdistukseen.

Väistötilaan siirrettävät kirjat ja muu aineisto sekä irtaimisto puhdistetaan huolellisesti Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaan.
Kirjoista ja muusta lainattavasta aineistosta on poistettu noin 30 %. Väistötilaan siirrettävät kirjat imuroidaan HEPA-suodattimilla varustetuilla imureilla ja kannet pyyhitään mikrokuituliinoilla. Sen jälkeen kirjat pakataan puhtaisiin muuttolaatikoihin ja laatikot suljetaan tiiviisti jätesäkkeihin odottamaan siirtoa väistötilaan.

Pehmustettuja huonekaluja, kuten sohvia ja nojatuoleja, ja mitään tekstiilejä ei tulla siirtämään nykyisestä tilasta väistötilaan. Kaikki siirrettävät hyllyt, pöydät ym. tullaan pyyhkimään huolellisesti mikrokuituliinoilla välittömästi ennen siirtoa. Varsinaista muuttoa päästään tekemään helmikuussa väistötilan korjaustöiden valmistuttua. Kirjasto voitaneen avata väistötilassa maaliskuun alkupuolella.

Kirjaston asiakkaiden ja tulevan Karhulan kirjaston väistötilakiinteistön asukkaiden taholta on esitetty huoli epäpuhtauksien leviämisriskistä Karhulan kirjaston lainattavan aineiston tai muun irtaimen mukana.
Työterveyslaitoksen ohjeessa todetaan, että kirjojen sivuille ei pääse merkittäviä määriä epäpuhtauksia. Kirjojen kansien puhdistaminen on riittävä toimenpide.
Tämän lisäksi Karhulan kirjastossa kirjat imuroidaan kauttaaltaan ulkopuolelta. Näin ollen Karhulan kirjaston lainattava aineisto ei aiheuta mitään merkittävää riskiä mikrobien tai muiden epäpuhtauksien leviämisen kannalta. Kasvaakseen mahdolliset mikrobit tarvitsevat aina jonkin määrän vettä. Jos tila, kuten kirjasto tai asiakkaan koti, on kunnossa ja kuiva, ei mikrobikasvua pääse syntymään.