26.07.2018

Jouko Alila ja Helena Vanhanen Meripäivien neuvos ja neuvoksetar

Jouko Alila ja Helena Vanhanen ovat tämänvuotiset Kotkan Meripäivien neuvos ja neuvoksetar.
Kotkan kaupunki valitsee meripäiväneuvoksen ja -neuvoksettaren vuosittain tunnustuksena merkittävästä panoksesta Kotkan ja kotkalaisuuden hyväksi. Tänä vuonna valinnassa haluttiin lisäksi kunnioittaa MM-kisojen vuoksi maailman suosituinta urheilulajia jalkapalloa.
Neuvospari julkistettiin yleisölle torstai-iltana Kotkan Meripäivien avajaisissa.

Meripäiväneuvokseksi valittu Jouko Alila on tunnettu kotkalainen pääsarja- ja maajoukkuejalkapalloilija.
Keskikentällä ja hyökkääjänä pelannut Alila edusti Suomea neljässä A-maaottelussa. Hän pelasi Suomen toistaiseksi viimeisessä olympialaisiin osallistuneessa jalkapallojoukkueessa Moskovassa 1980 neljässä ottelussa ja teki maalin ottelussa Costa Ricaa vastaan.

Alila pelasi Mikkelin Pallo-Kissojen ja Kotkan Työväen Palloilijoiden joukkueissa 145 SM-sarjaottelua vuosina 1975–1982 ja teki niissä kaikkiaan 25 maalia. Alila oli KTP:n paidassa voittamassa Suomen Cupin finaalia syksyllä 1979.
Pelaajauransa jälkeen hän on valmentanut aikuis- ja juniorijoukkueita muun muassa KTP:ssä (neljään eri otteeseen), Peli-Karhuissa ja Inkeroisten Purhassa.

Jouko Alila on pelannut myös 60-luvun lopulla jääkiekkomaalivahtina Kotkan Reippaassa, jolloin seura pelasi maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Alila on eläkkeellä ja tehnyt työuransa Kotkan kaupungin liikuntapaikkahoitajana ja työskennellyt aikanaan myös noin 20 vuotta Meripäivien organisaatiossa vastaten mm. rakentamisesta ja kuljetuksista.

Tuore meripäiväneuvoksetar Helena Vanhanen on myös urheiluväen hyvin tuntema entinen pääsarja- ja maajoukkuejalkapalloilija.
Hän edusti muun muassa Kotkan Työväen Palloilijoita ja Helsingin Jalkapalloklubia, jossa hän voitti neljä Suomen mestaruutta, kaksi SM-hopeaa ja Suomen cupin kahdesti. KTP:n joukkueessa paras saavutus oli SM-pronssi.
Helena Vanhasen paras vire SM-sarjassa osui vuoteen 1981, jolloin hän tehtaili 31 maalia.

Suomen maajoukkueessa Vanhanen pelasi vuosina 1981–1992 yhteensä 23 ottelua, joissa hän teki seitsemän maalia.

Vanhanen on koulutukseltaan sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja EU-kätilö. Helsingissä hän on työskennellyt Mehiläisessä, Meilahdessa ja Kätilöopistolla.

Kotkassa Helena on toiminut eri työpisteissä - niin sairaanhoitajana, terveydenhoitajana kuin myös kätilönä.

 

Meripäiväneuvokset ja -neuvoksettaret vuosien varrelta