16.06.2017

III Lasten ja nuorten Uuno Klami -kilpailun finalistit valittiin

III Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun finalistit on valittu. Kilpailun tuomaristo, johon kuuluvat säveltäjät Atso Almila, Markus Fagerudd, Kimmo Hakola, Kirmo Lintinen ja Lotta Wennäkoski valitsivat kilpailun finaaliin seuraavat teokset anonyymien sävellysten joukosta:

10-14-vuotiaiden sarja:

Ville Karhunen (14, Helsinki): Andromeda
Maxim Larionov (10, Helsinki): The Sunny Day
Lauri Mäki-Kojola (14, Seinäjoki): Sinfonia no. 1 d-molli, 1. osa
Joonas Pesonen (13, Helsinki): Metsä, sarja orkesterille
Paulus Rannankari (14, Kuopio): Havumetsä

15-19-vuotiaiden sarja:

Teemu Heinonen (17, Parolannummi): Piano Trio
Ossi Hiltunen (19, Helsinki): Landet som icke är
Niilo Korsulainen (17, Oulu): Adagio ja fuuga jousikvintetille fis-molli Op. 18
Touko Niemi (19, Helsinki): Sinne ja takaisin - sinfoninen runo
Veikko Valanne (16, Espoo): Creation of the Universum

Finaaliteosten joukossa on sävellyksiä sekä sinfoniettakokoonpanolle että kamarimusiikkikokoonpanoille. Kaikki finaaliteokset kuullaan Kymi Sinfoniettan esittämänä kahdessa finaalikonsertissa marraskuussa 2017. Finalistit ja tuomaristo ovat paikalla paitsi finaalikonserteissa myös niiden orkesteriharjoituksissa.

Juryn puheenjohtaja Lotta Wennäkoski kommentoi tuomariston päätöstä.
”Tuomaristo oli erittäin tyytyväinen kilpailun osallistumisinnokkuuteen. Jury valitsi finaaliin keske-nään varsin erilaisia teoksia, joissa kaikissa jokin tai jotkin musiikin tekemisen ulottuvuudet olivat erityisen ilahduttavasti onnistuneita. Tällaisia seikkoja saattoivat olla esimerkiksi kekseliäs harmonia, oivaltava soitinten käyttö, musiikin tasapainoinen eteneminen tai vaikkapa poikkeuksellisen hyvä sävellystekninen osaaminen. Myös melodian vahvuuteen kiinnitettiin huomiota. Kilpailuteosten suuren määrän vuoksi finaaliin pääseminen oli tänä vuonna aiempia vuosia vaikeampaa”.

Kilpailun tarkoituksena
kannustaa säveltäviä nuoria -

III Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu julkistettiin huhtikuussa 2016. Kilpailuaika päättyi helmikuussa ja kilpailuun saapui määräaikaan mennessä ennätykselliset 42 sävellystä.
Näistä 14 osallistui 10–14-vuotiaiden sarjaan ja 28 sävellystä 15–19-vuotiaiden sarjaan. Sävellyksiä saapui kilpailuun aina Pohjois-Suomesta pääkaupunkiseudulle saakka ja itäisimmästä Suomesta läntisimpään.

Sävellyskilpailun ideana on, että kilpailusta saamistaan kokemuksista ja kontakteista nuoret säveltäjät voivat ammentaa tukea ja kannustusta myös tulevissa vaiheissaan musiikin parissa.
Kilpailun vaikutukset kansallisen säveltaiteen kehittämiseen ovat kauaskantoisia, miltei kaikki edellisten Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailujen finalisteista ovat jatkaneet säveltäjyyden tiellä myös kilpailun kautta saamansa kannustuksen innoittamana ja rohkaisemana.
Kilpailuun osallistuneet nuoret ovatkin tulevaisuuden klameja. Kilpailun saaman palautteen perusteella sillä on ollut erittäin myönteinen vaikutus nuorten musiikillisiin pyrkimyksiin.
Nuoret säveltäjät ovat kokeneet saaneensa kilpailusta tuiki tärkeää orkesterikokemusta, johon sävellysopintojen alkuvaiheessa on vain harvoin mahdollisuutta. Ammattimuusikkojen myönteinen palaute ja tuomariston perehdytykset säveltäjän ammattiin kilpailun jälkeen on koettu kannustavana elementtinä.

Finaalikonserttien liput
myyntiin kesäkuun aikana

Kaikki kymmenen finaalisävellystä kuullaan kahdessa finaalikonsertissa Kotkassa ja Kouvolassa marraskuussa.
Finaalikonsertit järjestetään keskiviikkona 8.11. klo 19 Kotkan konserttitalolla ja torstaina 9.11. klo 19 Kuusankoskitalolla. YLE radioi toisen finaalikonsertin.
Tuomaristo päättää finaaliteosten lopullisen paremmuusjärjestyksen vasta finaalikonserttien harjoitukset ja konsertit kuultuaan, näin ollen kilpailun lopputulos ei perustu ainoastaan nuottimateriaaleihin vaan myös finaalisävellysten esityksiin.
Juryn jäsen Atso Almila johtaa kilpailun finaalikonsertit, joissa orkesterina taituroi Kymi Sinfonietta. Orkesterin muusikot toimivat myös pienempien kamarimusiikkikokoonpanojen esittäjinä.

Konserttiliput (21/16/8/3 €) ovat myynnissä kesäkuusta lähtien Ticketmasterissa. Lippuja voi tiedustella myös orkesteritoimistosta (puh. 05-234 4891) tai tuntia ennen ovelta.