23.05.2018

Hiio-hoi, britit saapuvat!

Kotkan-Haminan seudun risteilykesä käynnistyy keskiviikkona 30. toukokuuta, kun MS/Saga Pearl II rantautuu Kotkan Kantasatamaan mukanaan noin 500 brittimatkustajaa ja noin 300 miehistön jäsentä. Aikataulun mukaan alus on satamassa klo 8.30-19, mutta käytännössä se saattaa olla jo ennen klo kahdeksaa Kotkassa.

Alus tulee Pietarista, jossa matkustajat ovat tutustuneet vilkkaan suurkaupungin nähtävyyksiin.
"Pietarin jälkeen matkustajat ovat väsyneitä, ja nauttivat Kotkan pienuudesta ja kiireettömyydestä. Puolipäiväretken jälkeen he nauttivat laivalla lounaan ja lähtevät sen jälkeen omatoimisesti kaupungille nauttimaan puistoista, kahviloista ja putiikeista. Tai ensin suuntaavat kaupungille ja sitten iltapäivällä retkelle", kertoo myyntipäällikkö Petra Cranston Cursorista.
Matkustajien keski-ikä on 75 vuotta.
"Mutta aktiivisuustasoltaan he ovat 55-vuotiaita eli hyvin aktiivisia", Cranston arvioi.

Kotkassa heille tarjotaan mahdollisuutta tutustua kaupunkiin maitse ja meritse, jolloin he tutustuvat mm. luterilaiseen ja ortodoksiseen kirkkoon sekä kiertävät kaupunkia meritse. Vivan-purjealus puolestaan vie retkeilijöitä lähelle Suursaarta sekä maihin Kaunissaareen. Matkalla he pääsevät nostamaan ja laskemaan purjeita.

Historiasta kiinnostuneiden kanssa mennään tietysti keisarilliselle kalastusmajalle Langinkoskelle, josta matka jatkuu Haminan vanhojen talojen idylliin. Langinkosken ”emännän” Maria Fjodorovan brittiyhteys saattaa kiinnostaa: keisarinnan sisar Alexandra oli kuningatar Viktorian miniä eli kuningas Edvard VII:n puoliso ja kuningas Yrjö V:n äiti. Myös Kymijoelle on tarjolla kaksi retkeä koskenlaskuineen.

Katariinanpuistoon katsomaan

Kotkaan kesällä saapuvien risteilylaivojen määrä on vielä pieni kysymysmerkki: neljä tai viisi. Tämä sen vuoksi, että M/S Braemarin matkustajat päättävät vasta 48 tuntia aikaisemmin äänestyksellä, suuntaako alus 7.6. Kotkaan vai Helsinkiin.

Varmaa kuitenkin on, että brittialus M/S Saga Sapphire saapuu 14.6., M/S Serenissima 13.8. ja M/S Saga Saphire 6.9. Matkustajamääriltään alukset vaihtelevat Braemarin noin tuhannesta Serenissiman noin sataan ”tutkimusmatkailijaan”.
Kantasatamaan laivoja ei pääse katsomaan, sillä alue on ISPS-aluetta, jonka turvamääritykset ovat tarkat.

"Paras paikka nähdä aluksen saapuminen on ehkä Katariinan meripuisto, sillä Kuusista ei suositella sen tieremontin vuoksi. Myöskään Kantasatamaan ei voi tulla omalla veneellä katsomaan alusta, sillä satama-allas on ISPS-turva-aluetta, Cranston kertoo. Kantasatamassa matkustajat toivottavat tervetulleiksi mm. nuoriso-orkesteri soitollaan ja meripäivätytöt tanssillaan.