24.07.2019

Alaikäisten päihtyneiden tukipiste Meripäivillä Toivo Pekkasen koululla

Alaikäisten päihtyneiden tukipiste perustetaan tämän vuoden Meripäivillä Toivo Pekkasen koululle.
Aiempina vuosina Meripäivillä alaikäiset päihtyneet nuoret odottivat vanhempiaan tai huoltajiaan hakemaan heidät kotiin turvakoti Villa Jensenissä.

Villa Jensen ei ole enää Meripäivillä tässä käytössä, sillä turvakoti on saanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rahoituksen seitsemälle perhepaikalle. Toiminta eriytettiin sosiaali- ja kriisipäivystyksestä ja toiminnalla on oma henkilökunta.

Meripäiville avattavan, alaikäisille päihtyneille tarkoitetun nuorten tukipisteen tarkoituksena on auttaa nuorta tilanteessa, jossa hän on päihteiden vaikutuksesta menettänyt käyttäytymisensä kontrollin tai vaarassa vahingoittaa itseään tai toisia.

Tukipiste sijaitsee Toivo Pekkasen koululla (Ruotsinsalmenkatu 13), ensimmäisessä kerroksessa. Käynti tilaan on terveysaseman parakkien puoleiselta sisäpihalta.

Tukipiste on avoinna Meripäivien aikana seuraavasti:

  • torstai 25.7. klo 18–01
  • perjantai 26.7. klo 18–01
  • lauantai 27.7. klo 18–01

Jos nuori on loukannut itseään illan aikana, arvioidaan tukipisteellä vammojen jatkohoidon tarve. Tukipisteellä tarkkaillaan nuoren tilaa ja tarvittaessa siirretään nuori sairaalahoitoon. Tärkeintä on saada selville vanhemman tai huoltajan yhteystiedot ja kotiin tieto nuoren sijainnista.
Vanhemmille tai huoltajille soitetaan ja sovitaan kotiin hakemisesta. Nuori kotiutetaan aina, jos vain mahdollista, mieluiten kotiinsa. Nuorten tukipisteellä ei voi yöpyä.

Mikäli huoltajaa ei tavoiteta tai aikuisen vastuunotto on kyseenalaista, sosiaali- ja kriisipäivystyksen sosiaalityöntekijä arvioi kiireellisen sijoituksen tarpeen. Kaikista tukipisteelle tuotavista nuorista on velvollisuus tehdä ilmoitus kotikunnan lastensuojeluun. Lastensuojelu on yhteydessä nuoren vanhempiin seitsemän vuorokauden kuluessa ilmoituksen saapumisesta.

Hyvinvointikoordinaattori Johanna Sipari Kotkan kaupungilta painottaa, että soitto ei merkitse huonoa vanhemmuutta.
"Tämä voi olla tärkeä kohta puuttua tilanteeseen ja keskustella nuoren kanssa päihteiden käytöstä. Tee nuorelle selväksi, että hän saa tulla kotiin aina ja vanhemmalle voi soittaa mihin kellonaikaan tai kuntoon katsomatta. Kun nuori on poissa kotoa, niin pidä puhelin päällä. Tuntemattomasta numerosta soittava voi olla poliisi tai sosiaalityöntekijä. Tukipisteeltä/sairaalalta tai muualta hakiessasi nuorta, muista nuoren edessä rauhallisuus! Lapsi on rakas ja tärkeä vaikka teko on voinut olla sellainen jota et hyväksy", Sipari toteaa.

Nuorten tukipisteellä päivystävät Kymsoten sairaanhoitajat mielenterveys- ja päihdepalveluista, terveysasemalta ja lastensairaalasta, Suomen Punaisen ristin Karhulan osaston henkilökunta ja Kotkan kaupungin ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori. Kymsoten sosiaali- ja kriisipäivystys toimii yhteistyössä tukipisteen kanssa. Paikalla on myös vartija päivystyksen aikana.