24.08.2017

100 puistoa -kampanja kokosi yhteen suomalaisten suosikkipuistot

100 puistoa -kampanja haastoi kesän alussa suomalaiset tarkkailemaan viherympäristöjä ja kertomaan, mistä löytyvät Suomen parhaat puistot.
Tavoitteena oli löytää erilaisia puistoja eri puolilta Suomea: pieniä, suuria, tunnettuja, vähemmän tunnettuja, luonnonmukaisia ja rakennettuja. Kriteerinä oli, että puiston tai viheralueen täytyy olla julkinen ja kaikkien saavutettavissa.
Ehdotuksia saatiin kesäkuun loppuun mennessä 670 eri puolilta Suomea. Eniten mainintoja keräsivät Kotkan (172), Porin (119) ja Oulun (61) puistot.
Porin Kirjurinluoto, Kotkan Sapokka ja Katariinan Meripuisto sekä Oulun Ainolan puisto / Hupisaaret olivat ehdottajien suosikkeja. Helsingistä taas ehdotettiin eniten eri puistoja. Vastaajien perusteluissa korostuivat erityisesti puistojen moninaiskäyttö, toiminnallisuus, tunnelma, muistot ja kokemukset sekä puistojen saavutettavuus.
Sadan parhaan puiston lista (liitteenä) julkistettiin 24.8. Kaupunginpuutarhurien Seuran kesäluentopäivillä Kotkassa. Valinnasta vastasi asiantuntijaraati, johon kuuluivat Kaupunginpuutarhurien Seuran puheenjohtaja Timo Koski, ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander ja ympäristötaiteilija Kaisa Berry.

Erityismaininnat Lapualle,
Helsinkiin ja Kotkaan

Sadan puiston lisäksi asiantuntijaraati valitsi vastausten joukosta parhaat perustelut ja parhaan sosiaalisen median #100puistoa -postauksen.

Peikkopuro, Lapua
. Asiantuntijaraadin jäsenet Berry ja Flander toteavat, että perhepäivähoitajat Ulla Juosmäki, Tanja Hangasmäki ja Mirja Antila ovat erityisesti sanallisiin perusteluihinsa kiteyttäneet sen, miten lähiluonto sellaisenaan – tässä tapauksessa ”takapihan pikkupuro” – voi inspiroida ja aktivoida lapsia leikkiympäristönä ympäri vuoden. Luettuaan elävästi kirjoitetut perustelut tunsi jo käyneensä paikan päällä – ja tulleensa lapseksi jälleen!

Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha, Helsinki. Satu Karjalaisen ottamassa kuvassa on onnistuttu hienostuneella tavalla vangitsemaan valon ja puiden leikki. Se houkuttelee puistoon tavoittelemaan kuvasta huokuvaa rauhoittavaa, Roihuvuoren japanilaistyylistä, tunnelmaa, raati toteaa.

Katariinan meripuisto, Kotka. Miina Sillanpään kuvaama kotkalaisten koululaisten yhteisötaideteos Kotkan kansallisessa kaupunkipuistossa, Katariinan Meripuistossa johdattaa optimistiseen ja eteenpäin katsovaan puistojen suunnittelun ja käytön tulevaisuuteen. Siinä yhdistyy puistojen osallistava käyttö sekä
Kotkan ennakkoluuloton ja innovatiivinen työ puistokulttuurin parissa, perustelee asiantuntijaraati.
”Ilahduttavan paljon vastauksia, kuvia ja perusteluja. Hienoa, että puistot ja viheralueet kiinnostavat näin paljon. Palkinnon olisi voinut antaa useammallekin ehdotukselle”, toteaa Kaisa Berry.


Sadan parhaan puiston lista liitteenä